dobro je znati

Budite oprezni: Neke namirnice mogu umanjiti djelovanje lijekova!

lijekovi
shutterstock
26.03.2024.
u 08:25

Laboratorijska studija pokazala je da umjetni zaslađivači (dva testirana su sukraloza i acesulfam kalij) poremete funkciju proteina u jetri koji pomaže u uklanjanju toksina i lijekova iz tijela

Istraživanje Medicinskog fakulteta u Wisconsinu u SAD-u objavljeno prošlog mjeseca pokazalo je, primjerice, da bi neki umjetni zaslađivači mogli utjecati na način na koji tijelo metabolizira određene lijekove, uključujući antibiotike, antidepresive i antivirusne lijekove. Laboratorijska studija pokazala je da umjetni zaslađivači (dva testirana su sukraloza i acesulfam kalij) poremete funkciju proteina u jetri koji pomaže u uklanjanju toksina i lijekova iz tijela. Znanstvenici su ipak naveli kako je to samo preliminarni rad te da su potrebna detaljnija istraživanja, piše Times of India. 

Zeleno povrće: Prije se savjetovalo osobama koje uzimaju varfarin protiv zgrušavanja krvi da izbjegavaju špinat, kelj i ostalo lisnato povrće. To je zato što su bogati vitaminom K, koji igra ključnu ulogu u stvaranju proteina koji omogućuju zgrušavanje krvi, objašnjava profesor Maxwell. Ali istraživanje 2019. sa Sveučilišta Montreal otkrilo je da ljudi s redovitim zdravim unosom lisnatog povrća zapravo imaju "bolje kontrolirano“ zgrušavanje krvi, kaže profesor Maxwell. Nije bitna količina unosa povrća nego njegova stabilnost. "Važno je održavati unos vitamina K stabilnim kako bi zgrušavanje krvi ostalo na željenoj razini. Ako uzimate varfarin, trebali biste slijediti uobičajene preporuke da jedete porciju lisnatog povrća dnevno“, navodi Maxwell.

Žitarice: Žitarice mogu utjecati na apsorpciju antibiotika. Željezo, cink i magnezij koji se obično dodaju hrani kao što su žitarice za doručak mogu smanjiti apsorpciju određenih antibiotika: tetraciklina i fluorokinolona. "Na primjer, ako jedete žitarice obogaćene željezom ili mineralima i istovremeno uzimate antibiotik, to može smanjiti apsorpciju lijeka do 64 posto“, kaže Aidan Goggins. Savjet: Jedite sve obroke najmanje dva sata prije uzimanja antibiotika ove vrste, kaže Aidan Goggins.

Hrana bogata vlaknima: Hrana bogata vlaknima može umanjiti efikasnost lijeka za štitnjaču koji je baziran na levotiroksinu koji se propisuje osobama kojima štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona tiroksina (hipotireoza). Međutim, konzumiranje hrane bogate vlaknima - poput leće, graha, mahunarki i svježeg voća i povrća - može učiniti levotiroksin manje učinkovitim. Teorija je da se vlakna vežu na lijek dok putuje kroz crijeva, smanjujući njegovu apsorpciju. (Levotiroksin se također veže na hranu koja sadrži kalcij i željezo, kao i na kavu.) "Šokantno, ali ovo je nešto za što mnogi ljudi ne znaju“, kaže Aidan Goggins. „Jedna studija pokazala je da 20 posto pacijenata uzima levotiroksin uz obrok, a drugih 20 posto uzima ga manje od 30 minuta prije obroka.“ Savjet: Uzmite levotiroksin na prazan želudac - i to najmanje 60 minuta prije obroka, kaže Aidan Goggins.

Banane: Utječu na lijekove za visoki krvni tlak i srce. "ACE inhibitori i ARB-i imaju tendenciju da pogoduju zadržavanju kalija u bubrezima. Dok se većina ljudi na to prilagođava bez problema, nekima se razina kalija povećava - osobito starijim osobama ili osobama s bubrežnom bolešću. Za ovu skupinu, jedenje velikih količina hrane bogate kalijem, poput banana može prekomjerno povisiti te razine, što dovodi do slabosti, umora i abnormalnog srčanog ritma“, navode stručnjaci.

Meso i mesne prerađevine: Utječe na antidepresive koji sadrže inhibitore monoaminooksidaze (MAOI). "MAOI djeluju tako što smanjuju aktivnost ključnog enzima (monoamin oksidaze), što rezultira višim razinama norepinefrina, serotonina i dopamina koji nam pomažu da se osjećamo bolje, sretnije… Ali ovaj enzim također pomaže u kontroli razine aminokiseline tiramina, koja se nalazi u fermentiranoj hrani, salami, zrelom siru, nekim pivima, lagerima ili vinima. Povišene razine tiramina mogu uzrokovati visoki krvni tlak, glavobolje, zamagljeni vid pa i krvarenja u mozgu ponekad“, pojašnjavaju znanstvenici.

Mliječni proizvodi: Mlijeko, jogurt i sir mogu smanjiti apsorpciju antibiotika koji se koriste za liječenje mnogih vrsta infekcija, posebno tetraciklina i fluorokinolona. Smatra se da se oni vežu za kalcij i ne mogu se apsorbirati adekvatno. "Na primjer, ako jedete jogurt dok uzimate ciprofloksacin, to može smanjiti njegovu učinkovitost do 42 posto“, kaže Aidan Goggins.

Citrusi: Utječu na najmanje 85 različitih vrsta lijekova - uključujući midazolam (benzodiazepin, koji se koristi kao anestetik), sertralin (antidepresiv), statine (uključujući simvastatin i atorvastatin), sildenafil (za erektilnu disfunkciju) i blokatore kalcijskih kanala (za visok krvni tlak ). Posljedice mogu biti brojne: ekstremno oštećenje mišića zbog statina; prijapizam (prekomjerno dugotrajne erekcija) za sildenafil; glavobolje, vrtoglavica, umor i poremećaj sna sa sertralinom; pretjerana sedacija za midazolam; i prekomjerno smanjenje krvnog tlaka, povećan broj otkucaja srca, vrtoglavica, umor i zamagljen vid za one koji uzimaju blokatore kalcijevih kanala.

Kivi: Kivi smanjuje nuspojave aspirina. Glavna nuspojava uzimanja aspirina je salicilna kiselina čije velike količine mogu dovesti do čira na želucu ili čak krvarenje iz crijeva, kaže farmaceut Aidan Goggins. "Naša tijela proizvode antioksidativne proteine (zvane hem oksigenaza) koji pomažu u sprječavanju nastajanja čira, ali za to su potrebne velike količine vitamina C. Aspirin dovodi do povećane potrošnje vitamina C u našem tijelu jer povećava proizvodnju urina - tako da naše razine vitamina C ionako opadaju s unosom aspirina“, kaže i dodaje kako u slučaju redovitog uzimanja aspirina nije loše povećati unos vitamina C, jedući naranče, kivi i bobičasto voće.

Kava: No, ponekad učinak hrane ili pića može biti pozitivan. Na primjer, poznato je da ispijanje jedne kave može pojačati učinak paracetamola jer kofein ubrzava apsorpciju lijeka u crijevima, kaže Aidan Goggins, farmaceut sa sjedištem u Londonu. „Često se tek u godinama nakon što lijekovi dođu na tržište otkriju klinički relevantne interakcije s drugom hranom, a pacijent nikad ne dobije informaciju“, kaže.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?