Nema naznaka da će se vratiti cijene koje su bile prije pojave koronavirusa i sukoba u Ukrajini

Cijene mesa gotovo iste, čak malo i niže, ali je voće drastično poskupjelo

30.06.2024.
u 13:11

Treći krug projekta Federalnog ministarstva trgovine, Udruge poslodavaca, potrošača i sindikata "Zaključavamo cijene" počeo je u četvrtak i traje iduća tri mjeseca. Nakon provedene akcije u trajanju od šest mjeseci, u okviru koje je potrošačima omogućena ušteda na košarici proizvoda od 17,5 posto, odnosno 50 KM, te povećanog prometa domaćih proizvoda, poslodavci su u suradnji sa sindikatom i udrugama potrošača, bez izravnog sudjelovanja Federalnog ministarstva trgovine, odlučili nastaviti ovu akciju. Popis u trećem krugu akcije obuhvaća 50 proizvoda, a za nastavak se prijavilo 21 trgovačko društvo, odnosno oko 1100 trgovina. Iako se vlasti u oba entiteta hvale uspješnosti akcija koje su poduzele, građani smatraju da ne osjete učinke te jedva spajaju kraj s krajem.

Kretanje cijena
Nažalost, nema naznaka da će se vratiti cijene koje su bile prije pojave koronavirusa i sukoba u Ukrajini, ali ne bi trebalo doći ni do novog poskupljenja, rekao je Dragan Јošić iz Udruge potrošača "Reakcija" Banja Luka. - Kada govorimo o cijenama, mi iz Udruge izdvojili smo oko 50 proizvoda iz potrošačke košarice, koje smo pratili od ožujka, tako da imate primjer da su cijene mesa ostale na nekoj istoj razini, čak su malo i niže, a cijene voća drastično su se povećale - navodi Јošić. Dodaje kako je zbog pada cijena sezonskih proizvoda došlo i do pada cijena određenih prerađevina. - Tako je ulje s 2,60 KM pojeftinilo za 10 feninga, odnosno na 2,50 KM. Neke cijene padaju, ali ovise o sezonskim proizvodima - navodi Јošić. Kada je riječ o cijeni nafte, Јošić dodaje kako je cijena u posljednje vrijeme u padu, ali u usporedbi s prošlom godinom nema drastične promjene. - Cijena nafte nije jedan od osnovnih inputa. Za vrijeme koronavirusa, kada je došlo do poremećaja potražnje i proizvodnje, trgovci su to koristili - navodi Јošić. Dodaje kako je, kada je riječ o padu inflacije, isto vidljivo i u Europi i kod nas. - Kod nas pad inflacije nije prouzročen ekonomskom stabilizacijom, nego su ljudi uslijed financijskih nedostataka prestali kupovati neke proizvode, čime njihova potražnja opada, zbog čega trgovci ne mogu povećavati cijenu tih proizvoda - dodaje Јošić za RTRS.

Cijene goriva
U proteklim danima zabilježen je trend opadanja cijena goriva u BiH. Dok se to događa, potrošači se pitaju zašto onda cijene prehrambenih proizvoda i namirnica potrebnih za život ostaju iste. Predsjednik Udruge potrošača "Zvono" iz Bijeljine Jovan Vasilić objašnjava da su to kratkoročne promjene koje se događaju na tržištu nafte. - Oni koji se bave prometom nafte i naftnih prerađevina po zakonu su dužni pratiti te promjene cijena, dok ostali proizvođači to ne mogu raditi jer bi praktički svaki dan trebali raditi nove kalkulacije. Gorivo je samo jedan od elemenata koji utječu na cijene, tu su i nedostatak radne snage, nedostatak domaćih proizvoda, električna energija, a diktira ih i potražnja - rekao je. Do nižih cijena na tržištu hrane moglo bi se doći ograničavanjem marži na osnovne namirnice, za što se zalažu udruge potrošača, ali još nije definirana gornja granica do koje cijene mogu rasti. Snežana Šešlija iz Udruge za zaštitu potrošača "Toper" iz Doboja ističe da bi neke osnovne namirnice, kao što su ulje, brašno, šećer i mlijeko, trebale biti pod strogom kontrolom. Međutim, problem je u nekontroliranom rastu cijena. - Kod nas nema političke volje jer svaki rast cijena puni proračun, i to se proračun enormno puni u odnosu na sve ostalo iako se proizvodnja ne povećava, ali on se puni samo zbog rasta cijena - kazala je Šešlija, prenosi BN TV.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?