Održana svečana sjednica Općinskog vijeća općine Posušje

Čović u Posušju: Zajedništvo hrvatskoga naroda je ključna vrijednost

07.08.2024.
u 16:16

Povodom nadolazećeg 15. kolovoza koji se u Posušju proslavlja kao blagdan Velike Gospe i Dan općine Posušje, danas je u kinodvorani održana svečana sjednica Općinskog vijeća općine Posušje.

Program je započeo u 10 sati odavanjem počasti poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima, kao i svim preminulim članovima OV-a pred Spomen obilježjem na Trgu hrvatskih branitelja. Zajednički vijenac su položili i svijeće upalili načelnik općine Posušje Ante Begić, predsjednik OV-a Mario Knezović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović, predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke Ivan Jelčić, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Hrvatskog vijeća obrane Herceg-Bosne i obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja.

Počast je odao i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministar gospodarstva  RH Ante Šušnjar.

Također, svijeće su zapalili i savjetnik predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, Mate Lončar, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Ivica Pavković, zastupnik u Skupštini ŽZH Damir Jurišić i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zvonimir Širić, kao i ostali predstavnici političkih stranaka.

Prigodnu molitvu ovom prigodom uputio je posuški župnik i dekan posuškog dekanata fra Mladen Vukšić.

Svečana sjednica je započela točno u 10.30 sati intonacijom himne hrvatskoga naroda u izvedbi Ane Širić i minutom šutnje. Potom se nazočnim uzvanicima obratio predsjednik Općinskog vijeća Mario Knezović.

Nakon prigodnih pozdrava upućenih gostima sa svih razina vlasti on se kratko osvrnuo na godišnji rad vijeća. Tako je iznio kako je održano 9 radnih sjednica te obrađeno 213 predmeta. Uz općinski Proračun od ostalih važnih akata je izdvojio Strategiju ruralnog razvoja općine Posušje te Program razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u općini Posušje za naredni period. Spomenuo je i  kako javnost cjelokupan rad vijeća može pratiti putem medija te kako kroz informacije i izvješća javnih poduzeća i ustanova, zavoda i udruga koje se financiraju iz Proračuna, šira javnost i vijećnici mogu imati informaciju o svim pitanjima iz djelokruga rada lokalne samouprave. Uputio je i zahvalu, načelniku, djelatnicima Općine Posušje, javnih poduzeća i ustanova da dobroj suradnji i radu na dobrobit Posušja.

Nakon presjeka aktivnosti jedinice lokalne uprave u proteklih godinu dana kroz kratki film, nazočnima se obratio i načelnik Ante Begić koji je između ostalog rekao: „Sve što radimo, svi osobni napori koje ulažemo, usmjereni su na dobrobit stanovništva ovog našeg grada. Izgradnja i obnova škola, vrtića, stambenih objekata, gradskih ustanova, institucija, trgova i ulica, ima smisla jedino ako u njima bude odzvanjala dječja igra. I na tome moramo zajedno raditi jer nam neuspjeh nije opcija.“

Na tom putu, kako je nastavio načelnik, pomažu brojni pojedinci i institucije sa svih razina vlasti te im je ovom prilikom uputio riječi iskrene zahvale. Naglasio je kako ta suradnja mora biti aktivna i svakodnevna, kako bi se postojeći izazovi prepoznali  i kako bi se aktivno radilo na njihovom savladavanju.

Govoreći o razvoju Posušja, rekao je kako ga treba nastaviti graditi kao kuću, vrijednu divljenja, za sve one koji u nju dolaze kao dragi gosti, kao i za one koji će ostati u Posušju i zvati ga svojim domom. Izrazio je ponos i zahvalu prema svima koji pridonose razvoju lokalne zajednice, žiteljima, općinskim vijećnicima, općinskim službama, općinskom poduzećima i službama, gospodarstvu, svećenicima, udrugama, braniteljima, sportskim kolektivima te svim ostalim suradnicima na zalaganju i rezultatima, a sve u korist boljitka općine i žitelja.

„Posušje iz dana u dan raste kao duhovno, kulturno, sportsko i gospodarsko središte pa neka tako nastavi i dalje!“- zaključio je načelnik Begić, čestitajući žiteljima nadolazeći blagdan Velike Gospe i Dan općine Posušje.

Potom se na ovoj svečanosti obratio i uvaženi gost, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, dr. Dragan Čović. Osvrćući se na predstavljanje realiziranih projekata u općini Posušje u protekloj godini dr. Čović je rekao kako je to dobar putokaz za ono što se treba dalje raditi te da će lokalne planove, programe i projekte sve razine vlasti i dalje pratiti u realizaciji do kraja. Naglasio je i kako ključna vrijednost koja se osjećala i na ovoj svečanoj sjednici je zajedništvo hrvatskog naroda.

„Kad imamo njega (zajedništvo, op.a) , kroz ovu duhovnu dimenziju, društvenu dimenziju i sve ono što mi radimo u ovom gospodarskom dijelu, onda ne treba sumnjati da će i demografska politika najvjerodostojnije se moći predstavljati upravo kroz ove krajeve.“

U tom kontekstu je pohvalio demografiju Posušja ističući kako se to mora naglašavati kako bi se mogli raditi nova krila škole, sportske dvorane i drugi projekti. Također je naglasio kako je jedan od ciljeva osigurati stabilnost, kako bi se moglo u miru i na lokalnoj razini provoditi projekte. 

Nakon govora dr. Čovića, upućujući čestitke nazočnima i žiteljima općine Posušje, svečanu sjednicu je zaključio predsjednik Općinskog vijeća Mario Knezović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije