Kako objašnjava Klinika Cleveland, metabolizam je kemijski proces koji se odvija dok tijelo pretvara hranu i piće u energiju. Iako brz metabolizam ne znači automatski da je netko mršaviji, netko s brzim metabolizmom ili brzim bazalnim metabolizmom sagorijeva mnogo kalorija čak i u mirovanju, napominje bolnica.
U novoj studiji objavljenoj u Computers in Biology and Medicine, istraživači sa Sveučilišta Waterloo u Kanadi posebno su ispitivali prehranu i metabolizam tijekom doručka.
Stil života veliki je čimbenik u našem cjelokupnom zdravlju. Živimo užurbanim životom, stoga je važno razumjeti kako naizgled beznačajne odluke, poput onoga što doručkovati, mogu utjecati na naše zdravlje i razinu energije. Bilo da pokušavate smršaviti, održati težinu ili samo održati svoju energiju, razumijevanje utjecaja prehrane na vaš metabolizam je jako važno, poručila je glavna autorica studije Stéphanie Abo.
Promatrajući ovaj odnos, koristeći model specifičan za spol koji simulira učinak izbora prehrane na metabolizam, istraživači su otkrili da najbolji doručak varira između muškaraca i žena. Dok podaci pokazuju da je metabolizam muškaraca bolje reagirao na obroke s visokim udjelom ugljikohidrata, uključujući zob i žitarice, metabolizam žena imao je koristi od obroka s više masti, poput omleta i avokada.
Studija je također proučavala kako muškarci i žene prerađuju masnoće.
Budući da žene u prosjeku imaju više tjelesne masnoće od muškaraca, pomislili biste da sagorijevaju manje masti za energiju, ali ne. Rezultati modela upućuju na to da žene pohranjuju više masti odmah nakon obroka, ali i sagorijevaju više masti tijekom posta, objasnila je autorica studije Anita Layton.
Što biste trebali dodati na svoj popis namirnica za doručak?
Muškarci bi se trebali usredotočiti na cjelovite žitarice, koje mogu uključivati zobene pahuljice ili zdrave žitarice, tj. one s manje od 5 grama šećera po porciji i malim popisom sastojaka, rekla je klinička dijetetičarka Regina Shvets.
Žene se, s druge strane, trebaju usredotočiti na masti poput orašastih plodova, sjemenki, dimljenog lososa ili avokada.