19 stupnjeva Celzijevih

DHMZ potvrdio drastičan pad temperature mora kraj Dubrovnika, evo što je uzrokovalo zahlađenje

26.07.2024.
u 20:05

Ovaj fenomen nije rezultat greške u mjerilima, već specifičnih mikrolokacijskih uvjeta u kojima se nalazi plutača

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) potvrdio je iznenadni pad temperature mora kod Dubrovnika, koji je zabilježen danas. Temperatura mora u Uvali Lapad pala je na 19,1°C, što je drastičan pad s obzirom na prošlotjedni rekord od 29.1°C . DHMZ je u svojoj izjavi naveo specifične razloge za ovaj pad temperature, "Pad temperature mora za nekoliko Celzijevih stupnjeva uzrokovan je specifičnim uvjetima mikrolokacije, točnije na njega je utjecala brzina i smjer vjetra koji su doveli do rashlađivanja površine mora. Ovakav pad temperature mora uobičajen je tijekom ljeta uslijed bure."

Ivana Grljak glasnogovornica iz DHMZ-a pojednostavljeno i detaljno nam je objasnila kako su senzori smješteni na plutači u ovoj uvali pokazali realne vrijednosti, koje ukazuju na drastičan pad temperature. Ovaj fenomen nije rezultat greške u mjerilima, već specifičnih mikrolokacijskih uvjeta u kojima se nalazi plutača. Naime, brzina i smjer vjetra, koji su posljednjih dana u ovom području bili izrazito jaki, doveli su do naglog rashlađivanja površine mora. DHMZ je također najavio planove za modernizaciju svoje opreme u Dubrovniku. Do kraja godine, grad bi trebao dobiti novu plutaču kao dio projekta METMONIC. Ovaj projekt ima za cilj modernizirati meteorološku motriteljsku mrežu diljem Hrvatske, omogućujući preciznija i pouzdanija mjerenja.

Situacija je još iznenađujuća kada se usporede podaci o temperaturi mora iz proteklog tjedna i u ostalim gradovima. Primjerice, prije tjedan dana temperatura mora kod Dubrovnika iznosila je 29.1°C, dok je danas samo 19.6°C. Na Mljetu je more prije tjedan dana bilo 28°C, a sada je 23°C. U Malinskoj je temperatura mora pala s 28.6°C na 25.8°C, dok je na Krku temperatura pala s 29°C na 25°C.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?