sjednica

Dom naroda potvrdio, Novi Travnik prvi grad u SBŽ

Dom naroda FBiH
Foto: Vecernji.ba
1/4
18.07.2024.
u 16:37

Najglasiji protivnik promjeni statusa Novog Travnika iz općine u grad bila je SDA

S 43 glasa „za“, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH potvrdio je danas Zakon o gradu Novi Travnik čime je ova dosadašnja srednjobosanska općina dobila status grada. Novi Travnik ujedno je i prvi grad u Srednjobosanskoj županiji, a Stjepan Dujo prvi gadonačelnik . Obrazlažući Zakon o gradu Novi Travnik predstavnici Federalnog ministarstva pravde kazali su kako je Novi Travnik mjesto od posebnog povijesnog značaja, ima devet nacionalnih spomenika među kojima je i nekopolola Maculje koja je pod zaštitom UNESCO-a. Podsjećamo, Odluku, odnosno inicijativu o donošenju Zakona o gradu NovI Travnik Općinsko vijeće Novog Travnika podnijelo je početkom 2022. godine.

Nakon što je Vlada Federacije BiH na temelju podnesene inicijative utvrdila Prijedlog Zakona o gradu NovI Travnik, isti je na sjednici održanoj 26. lipnja usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH. Za stupanje na snagu bilo je potrebno da zakon odobri i Dom naroda. Potpora Zakonu o gradu NovI Travnik u Domu naroda nije izostala uspkos žestokom protivljenju izaslanika SDA u Klubu Bošnjaka koji su i ovog puta dodjelu statusa grada Novom Travniku uvjetovali proglašenjem najprije Travnika gradom. Najglasniji u protivljenju da Novi Travnik postane grad bio je Edin Delić, izaslanik SDA iz Novog Travnika, ujedno i kandidat ove stranke za gradonačelnika.

„Mislim da Novi Travnik ne zaslužuje dobiti status grada“, kazao je Delić umanjujući redom važnost svakog od projekta koji su ovu općinu urbanizirali i dali joj obrise gradske sredine, od rekonstrukcije glavne ulice do izgradnje bazena. Delićevoj raspravi pridružio se i izaslanik Haris Zahiragić (SDA) koji je najavio pokretanje postupka preispitivanja ustavnosti zakona, a zahtjev bi kako je najavio trebao podnijeti potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo (SDA), bivši načelnik Novog Travnika U raspravu koju su izaslanici SDA pokušali prebaciti na isključivo politički teren, uključio se i Damir Džeba (HDZ BiH), predsjednik Kluba Hrvata koji je referirajući se na amandmane na Ustav F BiH koji su vezali Mostar i Travnik istovjetnim rješenjima o uređenju, Mostar naveo kao svijetal primjer poštivanja nacionalnih prava i uređenja lokalne zajednice.

„Meni je kao Travničanki žao što Travnik nije dosad dobio status grada, ali to ne znači da ću se protiviti tomu da Novi Travnik bude prvi grad u SBŽ. Naprotiv, podržavam inicijativu, a što se SDA tiče koja s HDZ BiH 25 godina dijeli vlast u ovom županiji, mogu samo zaključiti da se SDA protiv jer prvi put nije dio vlasti“, kazala je Ljubinka Atanasijević (SDP), izaslanica u Klubu Srba. „Nećemo podržati Zakon o gradu Novom Travniku dok i Travnik ne bude grad. Neka podnesu inicijativu skupa i dobit će potporu“, kazao je Muamer Zukić (SDA), predsjednik Kluba Bošnjaka. U raspravu zašto je Novi Travnik prije Travnika odlučio podnijeti inicijativu o promjeni statusa iz općine u grad, uključio se i Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. „ Nije mi jasno zašto Travnik nije podnio inicijativu da bude proglašen grad. Od 2014. godine otkako su pokrenute inicijative za proglašenje općina gradovima niti jedna nije odbijena“, kazao je Martinović.

„Kada Travnik podnese inicijativu da postane grad ja ću ga podržati kao što ću podržati i Zakon o gradu Novi Travnik, kao što smo podržali i inicijativu o Gradu Goražde iz kojeg ja dolazim. To je pitanje dosljednosti“, istaknuo je dopredsjedatelj Doma naroda
Nezim Alagić. Uspkos pokušajima izaslanika iz SDA i njihovih koalicijskih parnera iz DF-a, Zakon o gradu Novi Travnik dobio je potporu i u Domu naroda te je Novi Travnik postao prvi grad u SBŽ. Nadati se da će mu se uskoro pridružiti i Kiseljak čije je Općinske vijeće krajem prošle godine utvrdila te nedavno u proceduru uputilo inicijativu o donošenju Zakona o gradu Kiseljak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?