Slanci ili prstići, pecivo koje vraća u djetinjstvo i koje svi volimo, a posebno slani dio kojeg uvijek nedostaje u pekarama.
Domacikuhar.com donosi recept za domaće slance koji uvijek ispadnu mekani, mirisni i pojedu se u vrlo kratkom roku.
U nekim pekarama slanci se prave i na drugačije načine u drugim oblicima. Jedan od njih su “mini slanci“.
Sastojci za tijesto:
250ml mlijeka
1 kašika šećera
1 kašika suhog kvasca
50ml ulja
1 kašičica soli
1 kašika jogurta
pola kašičice praška za pecivo
350g brašna
Preljev:
1 kašičica soli
2 kašičice brašna
6 kašičica vode
Priprema:
U posudu redom dodavati sastojke i zamijesiti tijesto.
Tijesto za slance ostaviti da odstoji 30 minuta.
Podijeliti tijesto na 9 komadića i napraviti od njih kuglice.
Ostaviti kuglice da odstoje 10 minuta.
Postupak oblikovanja slanaca pogledati na video receptu ispod.
Nakon oblikovanja slance ostaviti da odstoje 20 minuta i premazati ih vodom.
Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici, 10 minuta na 200°C.
Napraviti preljev za slance i preliti ih njime.
Vratiti u pećnicu i peći još 10 minuta na 230°C.
Gotove slance premazati uljem.
Video recept za slance ispod: