Drva, ugljena i peleta ima, ali kupaca nikad manje...

23.09.2024.
u 08:00

Dok se jedni nadaju toploj zimi, drugi dopunjuju prošlogodišnje zalihe koje su ostale jer je prošla zima bila ugodna i blaga pa se nije baš sve potrošilo

Rujan je u znaku nabave ogrjeva, što je jedan od značajnijih udara na džep građana. Mnogi su “preskočili” ljeto, kad su cijene nešto niže, a razlog je besparica. Međutim, ni sada situacija nije puno bolja niti se previše moglo uštedjeti da se kupe drva za ogrjev, pelet, ugljen i drugi energenti. Da se kriza osjeti, pokazuje i situacija na tovarištima, gdje radnici kažu kako ne pamte slabiju prodaju.

Dok se jedni nadaju toploj zimi, drugi dopunjuju prošlogodišnje zalihe koje su ostale jer je prošla zima bila ugodna i blaga pa se nije baš sve potrošilo. Međutim, kako posljednjih godina zima redovito debelo uđe u proljeće, onda i nije ostalo zaliha koliko se u prvi mah očekivalo.

Ovih dana tvrtke koje prodaju drva pripremaju palete koje ovih dana na tovarištima čekaju kupce. Međutim, kupaca, kako navode, nikada manje.

- Jednostavno, nema prodaje. Osamnaest godina smo u ovom poslu, ovo je godina s prodajom drva, ugljena, briketa i peleta; nikad nije bilo da ih se, jednostavno, nije tražilo - kaže za BHRT Radomir Stojanović, vlasnik tvrtke za prodaju ogrjeva, i tako potvrđuje tužnu činjenicu da stanovništvo krizu itekako osjeti i da se teško s njom izlazi nakraj. To potvrđuju i sami kupci. Dio njih se uzda u ostatke prošlogodišnjih zaliha koje bi mogle pokriti barem dio zime, dok je drugima problem novac. S druge strane, sve je više i onih koji prelaze na grijanje na struju pa griju samo prostorije u kojima borave i onda ponešto na tome uštede. Grijati ostale prostorije nitko i ne pomišlja. Iako se cijene, kako navode prodavači, nisu mijenjale u odnosu na prošlu godinu, kriza se ipak osjeti.

- Metar cijepanog drva je 150 KM, peleta 1,8 je 260 maraka te imamo ugljen Ugljevik i Kreka koji koštaju po 220, a Doboj je 200 KM - navodi Radomir Stojanović. Prosječnom kućanstvu koje posjeduje individualno ložište za jednu sezonu grijanja potrebno je od 5 do 10 kubnih metara drva ili pet tona ugljena, odnosno od tri do pet tona peleta ako se griju na pelet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?