U FOKUSU

Državljanstva BiH godišnje se odrekne više od 2000 osoba - najviše zbog boljih uvjeta života u drugoj zemlji

10.09.2024.
u 14:28

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, samo prošle godine državljanstva ove zemlje odreklo se ukupno 2147 osoba. Isti podaci pokazuju kako je tijekom 2022. godine taj broj iznosio 2622, u 2021. godini 3110, u 2020. godini 3168, u 2019. godini 4159 te u 2018. godini 4493, piše Večernji list BiH. Iz Ministarstva su naveli kako su se od 1998. do 2023. godine državljanstva ukupno odrekle 99.972 osobe. Razlozi zbog kojih se državljani BiH odlučuju za ovaj korak su razni - od prava na posjedovanje nekretnina, olakšanog putovanja, olakšanog studiranja u inozemstvu, boljeg radno-pravnog statusa…

Konačna odluka i što dalje

Međutim, zbog činjenice da je njegovo ponovno stjecanje poprilično kompliciran i dugotrajan proces te ne postoji jamstvo da će i uspjeti, pravnici savjetuju da se dobro razmisli prije konačne odluke o odricanju od državljanstva BiH. Naime, osobe koje su se odrekle državljanstva BiH mogu podnijeti zahtjev za ponovno stjecanje državljanstva kod nadležnog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Prema propisu, zahtjev mora sadržavati odgovarajuću dokumentaciju, uključujući dokaz o prethodnom državljanstvu BiH, dokaz o odricanju od državljanstva i druge potrebne dokumente. Odluku o ponovnom stjecanju državljanstva donosi Ministarstvo i obavještava se osobu koja je podnijela zahtjev. Prema podacima Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, osoba kojoj je državljanstvo Federacije radi stjecanja ili zadržavanja državljanstva druge države prestalo odricanjem ili otpustom može podnijeti zahtjev za ponovno stjecanje državljanstva Federacije ako ispunjava sve uvjete koji se odnose na stjecanje državljanstva BiH i FBiH po osnovi naturalizacije. Uvjeti za stjecanje državljanstva BiH po osnovi naturalizacije su: da je osoba napunila 18 godina; da ima odobren stalni boravak na teritoriju BiH najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva, s tim da u trenutku podnošenja zahtjeva ima stalni boravak na teritoriju Federacije; da dovoljno poznaje pismo i jezik jednog od konstitutivnih naroda Federacije; da joj nije izrečena mjera sigurnosti protjerivanja stranca s teritorija BiH, odnosno FBiH, od nadležnog tijela uspostavljenog Ustavom BiH ili Ustavom FBiH i da je ova odluka još na snazi; da nije osuđivana na kaznu zatvora za kaznena djela s umišljajem na vrijeme dulje od tri godine u razdoblju od osam godina prije podnošenja zahtjeva; da se odrekne ili da joj na neki drugi način prestane ranije državljanstvo prije stjecanja državljanstva Federacije, osim ako bilateralnim sporazumom nije drugačije predviđeno. Odricanje ili prestanak ranijeg državljanstva na drugi način neće se zahtijevati ako to nije dopušteno ili se ne može razumno zahtijevati; da se protiv te osobe ne vodi kazneni postupak, osim ako se dokaz o ispunjavanju ovog uvjeta ne može razumno zahtijevati; da ne predstavlja prijetnju za sigurnost BiH i Federacije; da ima osiguran stalni izvor prihoda u iznosu koji omogućava egzistenciju ili je u stanju osigurati pouzdan dokaz o financijskim izvorima za svoje uzdržavanje u skladu s odgovarajućim propisom BiH; da potpiše izjavu da prihvaća pravni sustav i ustavni poredak BiH i Federacije; da ima valjano jamstvo o stjecanju državljanstva BiH i FBiH.

Koji su uvjeti i ponovni upis

Međutim, osobe koje su se ranije odrekle državljanstva BiH ne moraju imati navršenih 18 godina i odobren stalni boravak na teritoriju BiH, već zahtjev mogu predati i ako imaju odobren samo privremeni boravak na teritoriju BiH najmanje godinu dana neposredno prije podnošenja zahtjeva. S tim da u trenutku podnošenja zahtjeva osoba mora imati odobren privremeni ili stalni boravak na području FBiH. Najčešći razlog zbog kojeg oni koji podnesu zahtjev za ponovnim državljanstvom BiH od toga odustanu je taj što se moraju odreći državljanstva druge zemlje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije