Nova istraživanja su pokazala da bi se ključ za eliksir života mogao nalaziti u siru. U studiji objavljenoj u magazinu Nature Medicine europski istraživači su analizirali djelovanje spermidina koji se nalazi u siru.
Rezultati su pokazali da ljudi koji jedu zrele sireve imaju manji rizik od zatajenja srca ili visokog krvnog tlaka.
Također, istraživanje je pokazalo da ljudi koji jedu namirnice poput graška, kukuruza, soje i cjelovitih žitarica imaju veću mogućnost da duže žive, prenosi Klix.ba.
Istraživanje koje je provedeno na glodavcima sigurno će obradovati ljubitelje ovog popularnog mliječnog proizvoda. Nakon analize koja je obavljena na miševima, istraživači su anketirali 800 Italijana i otkrili su da su oni koji su imali veći unos spermidina imali niži krvni tlak i 40 posto manji rizik od zatajenja srca i drugih kardiovaskulanih bolesti.
Prethodne studije također su pokazale da osobe koje konzumiraju sir imaju bolju razinu kolesterola u odnosu na one koji su jeli nemasni sir ili ga nisu opće konzumirali. Jedna studija iz 2015. godine pokazala je da ljubitelji sira imaju veću razinu butirata u organizmu koji je povezan s bržim metabolizmom i rješavanjem problema pretilosti.