1.218 djece zaraženo

Epidemija ospica u ZDŽ: Devet pacijenata u srednje teškom stanju, cijepljenje jedino rješenje

cijepljenje
22.07.2024.
u 21:48

U Zeničko-dobojskoj županiji ukupno je 1.218 djece zaraženo ospicama. Devet ih je smješteno u KB Zenica sa srednje-teškom kliničkom slikom, potvrđeno je za Klix.ba.

U Zenici je prije nekoliko dana preminuo 18-godišnjak koji je bio zaražen ospicama, a kako je kazao epidemiolog Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Alis Kozica većina smrtnih slučajeva od ospica posljedica je komplikacija povezanih s bolešću.

"Sami morbili oslabljuju imunološki sustav ostavljajući djecu u izuzetno ranjivom stanju za druge infekcije. U 2024. godini najviše oboljelih smo imali u lipnju, čak 558, dok u srpnju s današnjim danom imamo 214 novih slučajeva. Srednje teška i teška klinička slika su stanja koja zahtijevaju hospitalizaciju, a najugroženija su djeca mlađa od pet godina", kazao je dr. Alis Kozica.

Istaknuo je da su ospice jako zarazna bolest koja se prenosi pri bliskom kontaktu u zatvorenom prostoru, u svim kolektivnim predškolskim, školskim ustanovama, igraonicama, aqua parkovima, na rođendanskim proslavama, naseljima, gdje god postoji bliski kontakt.

"U slučaju oboljenja potrebno je javiti se liječniku pri pojavi simptoma. Simptomi počinju 10-14 dana od izlaganja virusu, a izraženi osip je najvidljiviji simptom. Rani simptomi obično traju 4-7 dana te uključuju curenje nosa, kašalj, crvene i suzne oči, male bijele mrlje na sluznici obraza, a osim počinje 7-18 dana nakon izlaganja. Obično najprije na licu i gornjem dijelu vrata. Širi se po tijelu kroz tri dana, do ruku i stopala. Traje 5-6 dana prije nego izblijedi. Komplikacije mogu uključivati upalu srednjeg uha, pluća, teški proliv i dehidraciju, encefalitis i sljepoću", pojasnio je dr. Kozica.

Naglasio je kako je cijepljenje jedino adekvatno djelovanje.

"Najvažnije u ovom trenutku jeste, ako je dijete necijepljeno, odmah roditelj/staratelj treba odvesti dijete na cijepljenje jer jedina epidemiološka mjera jeste cijepljenje", zaključio je Kozica.

Ministrica zdravstva ZDŽ Aida Salčinović je kazala kako je ZDŽ sa 37 posto imuniziranih te da je potrebno 95 posto za kolektivni imunitet.

"Javno zdravstvo FBiH osigurava sva potrebna cjepiva i ima ih dovoljno za sve. Jutros je u Domu zdravlja Zenica cijepljeno 61 dijete i to je pomak koji želimo vidjeti. Cjepiva ima dovoljno i nema razloga za brigu po tom pitanju, samo roditelji moraju pristati na to", zaključila je Salčinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?