najbolje mjesto za pohranu

Evo gdje čuvati banane kako bi ostale svježe 14 dana

banane
13.10.2024.
u 09:40

Hlađenje značajno usporava proces sazrijevanja, ali ga ne zaustavlja. Kora će i dalje postajati smeđa, ali voće će ostati svježe i čvrsto jedan do dva tjedna.

Većina nas banane drži u zdjeli za voće, što je nekako i logično, no to ne bi trebali. Ako stoje skupa s drugim voćem tako se najbrže pokvare.  Većina voća ispušta plin etilen, biljni hormon koji potiče sazrijevanje. Kada se previše voća skladišti zajedno, koncentracija ovog plina može uzrokovati da se sve brzo pokvari.

Banane proizvode veliku količinu plina etilena, zbog čega se često prve pokvare. Zbog toga se ne smiju čuvati s drugim voćem osjetljivim na etilen kao što su jabuke, avokado, dinje, breskve i šljive, prenosi N1.

Najbolje mjesto za čuvanje zrelih banana u hladnjaku jer se na taj način usporava proizvodnja plina etilena, otkrila je Rachel Sherwood, kuharica i osnivačica Impressions At Home. Hlađenje značajno usporava proces sazrijevanja, ali ga ne zaustavlja. Kora će i dalje postajati smeđa, ali voće će ostati svježe i čvrsto jedan do dva tjedna.

Međutim, dok kora može promijeniti boju, voće iznutra ostaje mekano, što ga čini savršeno jestivim dulje vrijeme. U hladnjaku čuvajte samo zrele, žute banane. Zelene banane neće pravilno sazrijeti na niskim temperaturama, što može dovesti do gubitka okusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije