Lokalni izbori u nedjelju

Evo kako će glasovati evakuirani birači, kao i oni kojima su dokumenti uništeni

storyeditor/2024-10-17/sip_bih.jpg
17.10.2024.
u 14:23

Odgođeni izbori bit će provedeni na 118 biračkih mjesta u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu, od čega je 16 mobilnih timova

Odgođeni lokalni izbori u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu koji će biti održani u nedjelju, 20. listopada 2024. godine donose nekoliko specifičnosti uslijed činjenice da se održavaju u uvjetima nakon velike prirodne katastrofe koja je zadesila taj dio BiH. Upravo stoga izdan je i naputak za one koji su evakuirani ili su možda u poplavama izgubili osobne dokumente. 

Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo je i posebnu instrukciju o načinu identifikacije i glasovanja birača na odgođenim izborima prema kojoj birač kojem su u elementarnoj nepogodi uništene osobne isprave, svoje biračko pravo može iskoristiti uz predočenje obrasca osobne iskaznice s fotografijom (LK-O-I4) izdane od nadležnog Ministarstva unutarnjih poslova. Za izdavanje obrasca osobne iskaznice s fotografijom - LK-O-I4 nužno je da se birač osobno obrati nadležnom Ministarstvu unutarnjih poslova te izvrši prijavu da su mu identifikacijski dokumenti uništeni, na osnovi čega će mu biti izdan obrazac osobne iskaznice s fotografijom LK-O-I4. Za potrebe glasovanja birača koji su evakuirani, za biračka mjesta Jasenik 127A029, Džanići 127A031 i Gornje Višnjevice 127A041, Općinsko izborno povjerenstvo Konjic odredit će nove lokacije biračkih mjesta na kojima će birači ostvariti svoje biračko pravo te o tome obavijestiti birače. Neevakuirani birači s navedenih biračkih mjesta biračko će pravo ostvariti putem šest mobilnih timova.

SIP BiH imenovao je osam koordinatora uime SIP-a za koordiniranje i nadgledanje odgođenih izbora u osnovnim izbornim jedinicama Fojnica, Kiseljak, Kreševo. U vezi s održavanjem odgođenih izbora u Fojnici usvojena je instrukcija o dodatnoj zaštiti glasačkih listića koja predviđa korištenje dodatnog žiga na glasačkim listićima s oznakom "odgođeni izbori". Tu dodatnu mjeru SIP uvodi jer su glasački listići već bili kod biračkih odbora, ali bez bilo kakve sumnje da je došlo do kompromitiranja izbornog materijala. Na području navedenih općina u subotu, 19. listopada 2024. godine, ujutro u 7 sati počinje izborna šutnja i traje do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 20. listopada 2024. godine, u 19 sati. Odgođeni izbori bit će provedeni na 118 biračkih mjesta u navedenim općinama, od čega je 16 mobilnih timova, a pravo glasa ima 54.379 registriranih birača.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije