Lagan i mekan kolač punjen svježim jagodama idealna je proljetna poslastica.
- 35 g šećera
- 45 g brašna
- pola praška za pecivo
- 1/2 žličice vinskog praška za pecivo
- prstohvat soli
- 50 ml mlijeka
- 3 žutanjka
- 4 bjelanjka
- 40 ml ulja
- ¼ žličice ekstrakta vanilije
Punjenje:
- 1 želatina u prahu
- 5 žlica vode
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica šećera
- 10 jagoda
Priprema:
Pripremite posudu za pečenje promjera te na nju stavite masni papir. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva Celzijevih.
U posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, vinski prašak za pecivo i sol. Miješajte.
Napravite rupicu u tijestu i u nju stavite žutanjke, ekstrakt vanilije i mlijeko. Nemojte pretjerati u miješanju i kad ste gotovi stavite sa strane.
U drugu posudu (suhu i čistu) stavite bjelanjke i istucite ih u čvrsti snijeg. Dodajte vinskog praška za pecivo.
Nježno dodajte snijeg u prvu posudu s brašnom i ostalim sastojcima te lagano promiješajte.
Smjesu prebacite u posudu za pečenje, ravnomjerno rasporedite. Pecite 14-16 minuta.
Ostavite da se hladi par minuta te prebacite na hladnu rešetku prethodno obloženu papirom za pečenje.
Punjenje:
- Očistite jagode i prerežite ih na kolutiće.
- U posudu stavite malo vode i želatinu na 5 minuta.
- Stavite tu posudu u kipuću vodu i kad se želatina pretvori u tekućinu izvadite van te pustite da se ohladi ili želatinu pripremite prema uputama na pakiranju.
- Mikserom istucite vrhnje za šlag i šećer.
- Dodajte želatinu.
- Gotovo je kad sve postane dosta čvrsto.
Na biskvit rasporedite ravnomjerno šlag, dodajte jagote te nježno motajte u roladu.