Od iduće godine

FBiH uvodi novo cjepivo, smanjuje rizik od niza bolesti

storyeditor/2024-10-13/cjepivo_pneumokok.jpg
13.10.2024.
u 16:09

Federalno ministarstvo zdravstva, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, uvodi pneumokokno cjepivo u redoviti program imunizacije od početka 2025.

Dobre vijesti dolaze za sve osjetljive kategorije stanovništva u Federaciji BiH; od iduće godine u redoviti program cijepljenja uvodi se cjepivo protiv pneumokoka, kao važan segment ojačavanja javnog zdravstva kao i način smanjenja rizika od infekcija srednjeg uha, meningitisa i upale pluća. Federalno ministarstvo zdravstva, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, uvodi pneumokokno cjepivo u redoviti program imunizacije od početka 2025. godine. U prethodnim godinama visoka cijena cjepiva, koja iznosi oko 140 KM, navodno je znatno opterećivala zdravstveni sustav.

- Moći ćemo spriječiti upale pluća kod djece, sepse, meningitise. Svaki roditelj želi najbolje svom djetetu i moći će dobiti besplatno cjepivo u domovima zdravlja u kojima se vrši imunizacija kroz redoviti program imunizacije - objašnjava prim. dr. Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH. Zavod za javno zdravstvo FBiH organizirao je drugu edukativnu radionicu o uvođenju pneumokoknog cjepiva u redoviti imunizacijski program u FBiH, i to u Grudama, na kojoj su sudjelovali zdravstveni djelatnici koji rade na imunizaciji u Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanskoj županiji. Zdravstveni djelatnici, posebno provoditelji imunizacije, ali i šira javnost u ove dvije županije informirani su i educirani o pneumokoku (Streptococcus pneumoniae) - bakteriji koja uzrokuje pneumokoknu bolest, novom cjepivu protiv pneumokoka u redovitom imunizacijskom programu i planu provedbe imunizacije protiv pneumokoka u županijama.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije