Nakon poplava i odrona

Federacija donosi plan za obnovu željeznice, poznato od koga će tražiti pomoć

16.10.2024.
u 14:50

Vlada je zadužila Javno poduzeće Autoceste FBiH da u suradnji s međunarodnim financijskim institucijama u okviru već odobrenih kreditnih aranžmana provjere raspoloživost sredstava

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu upoznala se sa usmenom informacijom Federalnog stožera civilne zaštite i Federalne uprave civilne zaštite o stanju i poduzetim aktivnostima na područjima pogođenim poplavama i klizištima.  Vlada je usvojila usmenu informaciju o poduzetim aktivnostima Federalnog stožera civilne zaštite i Federalne uprave civilne zaštite s ciljem sanacije i pomoći ugroženim područjima u Federaciji BiH uslijed poplava i klizišta.  Federalni stožer civilne zaštite zadužen je da za narednu sjednicu Vlade pripremi pisanu informaciju o poduzetim aktivnostima stožera i Federalne uprave civilne zaštite s ciljem sanacije i pomoći ugroženim područjima u Federaciji BiH uslijed poplava i klizišta, koju će Vlada Federacije BiH, nakon razmatranja dostaviti Parlamentu Federacije BiH.

Vlada je zadužila načelnika Federalnog stožera civilne zaštite da u suradnji sa kolegijem Vlade Federacije pripremi Prijedlog rješenja o formiranju Koordinacijskog tijela Vlade Federacije BiH kojim će se definirati sastav, nadležnosti i zadaci Koordinacijskog tijela, a s ciljem njegovog funkcioniranja po prestanku važenja Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području Federacije BiH.

Vlada je zadužila Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH d.o.o. da u suradnji s međunarodnim financijskim institucijama u okviru već odobrenih kreditnih aranžmana provjere raspoloživost sredstava za namjene koje nisu predviđene postojećim kreditnim ugovorom, kako bi se u što kraćem vremenskom roku izvršila sanacija željezničke i cestovne infrastrukture na dionici magistralne ceste M-17 Jablanica-Mostar i željezničke pruge na dionici Ostrožac-Jablanica-Grabovica, a imajući u vidu gubitke koje trpi ekonomija u Federaciji BiH radi prekida željezničke i putne infrastrukture. Također, na današnjoj sjednici, federalni ministri Jasna Duraković i Vojin Mijatović informirali su Vladu o poduzetim aktivnostima ministarstava obrazovanja i znanosti, te razvoja, poduzetništva i obrta, a s ciljem pomoći na ugroženim područjima.

Ministar Mijatović istakao je da se na poziv Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta već prijavilo oko 30 gospodarskih subjekata s područja Jablanice, Konjica, Fojnice, Kreševa i Kiseljaka, koji su pretrpjeli materijalnu štetu i kojima je zbog toga otežano poslovanje. Ovo federalno ministarstvo pozvalo je privredne subjekte da se pisanim putem obrate Ministarstvu, radi sagledavanja štete koju su pretrpjeli i iznalaženja adekvatnih rješenja za njihov oporavak. Ministri su najavili da će za Vladu biti pripremljeni prijedlozi izmjena programa utroška sredstava utvrđenih u ovogodišnjem Proračunu FBiH ovim ministarstvima, a kako bi se osigurala financijska podrška za obnovu odgojno-obrazovnih ustanova, kao i pomoć poslovnim subjektima koji su pretrpjeli štete na područjima ugroženim poplavama i klizištima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije