Iako nema željezničku prugu, rijeku ni kvalitetan izlaz na ceste

Financial Times: Općina Tešanj izbila na 4. mjesto sredina budućnosti

04.08.2024.
u 15:32

Iako ne posjeduje željezničku prugu, rijeku ni kvalitetan izlaz na mrežu magistralnih cesta, Tešanj je od prije rata nerazvijene sredine, prema Financial Timesu, došao na četvrto mjesto sredina budućnosti u kategoriji mikroregija Europe, prenosi FTV.

Promet oko 3000 poslovnih subjekata opasno se bliži broju od tri milijarde KM. Ovdje je broj rođenih za 200 veći od broja umrlih, a na Forbesovoj listi milijardera su i poduzetnici iz Tešnja.

Samo u prošloj godini registrirano je 236 novih poslovnih subjekata i sada ih je u Tešnju više od 3000. Broj zaposlenih raste svake godine za oko stotinu i trenutačno ovdje privređuje gotovo 14.000 zaposlenika. Oko 70 posto proizvodnje namijenjeno je izvozu, najviše u zemlje Europske unije. - Godišnje se na prostoru općine Tešanj prometuje oko 2,6 milijardi maraka. Pri tome je naš izvoz veći od uvoza - istakao je načelnik Suad Huskić. Financial Times objavio je fDi Intelligence listu europskih gradova i regija budućnosti za ovu godinu, na kojoj je Tešanj, drugi put u posljednjih deset godina, rangiran među najbolje sredine budućnosti iz Bosne i Hercegovine.

Istodobno, na Forbesovoj listi najbogatijih su i milijarderi iz Tešnja. Tešanjski Sajam ove godine bilježi punoljetnost. Došao je kao nadgradnja gospodarskog uspjeha i svake godine okupi više od 500 izlagača, među kojima je mnogo kolektivnih i državnih.

- Imamo Republiku Mađarsku, kao i Crnu Goru. Ove godine možemo očekivati niz susreta i ovaj sajam obećava da će se sklopiti puno poslovnih ugovora - najavljuje Saća Prnjavorac, predsjednica Udruge gospodarstvenika Biznis centar Jelah-Tešanj.

Koridor Vc priča je za sebe. On tešanjskom kraju znači otvaranje prema svijetu, a time svakako i potpuno novi gospodarski i ekonomski zamah, ali to je tema za neku novu priču.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije