Fini i mekani uštipci s jogurtom valjda su jedan od najjednostavnijih recepata koje uopće možete zamisliti. Rade se od samo pet sastojaka, a prva tura na stolu će se naći za manje od 15 minuta od početka izrade. Zato ako imate gladuše koje treba nahraniti, a pri ruci su vam samo najosnovnije namirnice, ovo je uvijek odlična ideja.
Budući da se uštipci spremaju bez puno muke oduvijek su bili jedan od omiljenih brzih zalogaja na ovim prostorima. Rado se jedu u mnogim krajevima, a katkada imaju i različite nazive iako je u osnovi to isti ili u najmanju ruku vrlo sličan recept. Ova varijanta ističe se po zaista kratkom vremenu pripreme, pa je svakako probajte ako ste ljubitelj ovog jela, ali i ako tražite ideju što pripremiti za predstojeći Fašnik.
Brzi uštipci s jogurtom od samo pet sastojaka
Osim tekućeg jogurta namirnice koje su potrebne za izradu su jaja, sol i brašno, a tu je i prašak za pecivo. Upravo zahvaljujući ovom posljednjem sastojku ovi se uštipci s jogurtom prave tako brzo, jer nije potrebno čekati da se tijesto digne. Jedino što je zaista važno je dobro rasporediti prašak za pecivo po cijelom tijestu kako bi se ono tijekom pečenja lijepo napuhnulo, te postalo šupljikavo, meko i prozračno.
Upravo takvi moraju biti pravi uštipci – izvana rumeno zlaćane boje, a iznutra s mekanim tijestom koje je lijepo naraslo i stvorilo šupljine. Tako napravljene uštipke najbolje je poslužiti s raznim slanim namazima, a po meni najbolji izbor bit će kajmak ili ajvar, iako će se odlično složiti i s nekom paštetom ili majonezom. Izbor je samo na vama, a zapravo ih možete gricnuti i same uz šalicu jogurta jer će i tako biti izvrsni.
Sastojci
- 250 ml tekućeg jogurta
- 1 jaje
- 15 g soli
- 400 g glatkog brašna
- 8 g praška za pecivo
- ulje za prženje
Upute
-
U veću posudu sipati jogurt i dodati jaje.
-
Umutiti pjenjačom, dodati sol i opet sve izmiješati.
-
Zatim ubaciti dio brašna i dio praška za pecivo te početi ručno miješati.
-
Po malo dodavati brašno i prašak za pecivo te zamijesiti glatko tijesto.
-
Tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu te ga razvaljati tanko, na oko 5 milimetara debljine.
-
Rezati na željene oblike.
-
U širu posudu na štednjaku sipati ulje te ga zagrijati.
-
Uštipke pržiti na srednje jakoj vatri s obje strane do zlatno žute boje.
-
Servirati uz ajvar, kajmak ili neki drugi slani namaz.