Sastojci
145 g maslaca, sobne temperature
150 g smeđeg šećera
160 g Melase
1 veliko jaje
1 kašičica vanilinog ekstrakta
450 g bijelog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičica soli
1 kašika đumbira u prahu
1 kasika cimeta u prahu
1/2 kašičica začina za medenjake
1/2 kašičica muskatnog oraščića u prahu
Priprema
1. U velikoj posudi miksirati maslac sobne temperature na srednjoj brzini oko 1 min. Dodati smeđi šećer (3/4 šolje) i melasu (2/3 šolje) i nastaviti miksiranje dok sve ne postane ujednačena smjesa. Dodati jaje i vanilu i nastaviti miksiranje još 2 minute, piše coolinarika.
2. U posebnoj posudi sipati 3 1/2 šolje brašna, prašak za pecivo, sol i sve začine. Promješati i dodati prethodno napravljenoj smjesi od maslaca. Miksati na najsporije dok se ne ujednači smjesa - bit će pomalo ljepljivo tijesto.
3. Tijesto podjeliti na 2 dijela i staviti na foliju. Tako zamotano tijesto staviti u hladnjak na minimum 3h.
4. Kada je spremno za rad, izvaditi iz hladnjaka. Pećnicu zagrijati na 175C (dok se spremaju kolačići)
5. Pobrašnjaviti radnu ploču i razviti na 0.5mm. Kalupima izvaditi željene oblike i staviti u obloženi pleh u pećnicu na max 8min.
6. Uživajte