podaci o intoleranciji

Gotovo četvrtina stanovnika BiH uopće ne podnosi laktozu

28.02.2019.
u 16:46

Mlijeko i mliječni proizvodi spadaju u skupinu funkcionalne hrane jer imaju značajnu ulogu za razvoj organizma i održavanje zdravlja. Ujedno, u svim životnim dobima, a u okviru različitih prehrambenih navika, mlijeko je namirnica koja se rado konzumira. Ipak, podjednako u mlijeku ne uživaju svi, a razlog tome je intolerancija na laktozu – mliječni šećer, kazale su doc. dr. zdravstvenih znanosti Lejla Hasanbegović i nutricionistica Amela Ivković O’Reilly. Laktoza ili mliječni šećer vrsta je prirodnog šećera disaharida (disahardi su dvostruki ugljikohidrati) koji se sastoji od galaktoze vezane za glukozu. “Intolerancija na laktozu je nemogućnost probavljanja mliječnog šećera - laktoze, prenosi Klix.ba. “Simptomi intolerancije na laktozu obično se javljaju u roku od 30 minuta do dva sata nakon konzumiranja primarno mlijeka, a rjeđe u slučajevima konzumacije jogurta i sireva, odnosno ostalih proizvoda na bazi mlijeka”. U Europi 10 do 15 posto ukupne populacije pati od ovog poremećaja, dok je kod starijih osoba on još izraženiji te je gotovo polovina stanovništva starija od 50 godina intolerantna na laktozu. U BiH su statistike slične europskim, potvrđuju to podaci agencije za istraživanje Valicon. Prema istraživanju provedenom 2018., 84 posto bh. populacije u dobi od 15 do 65 godina redovito konzumira mlijeko, dok je 24,4 posto ispitanih navelo kako ima probleme s konzumacijom mlijeka, prenosi Klix.ba. Njih 14,6 posto otkrilo je kako ponekad osjeća težinu, nadutost ili slabu mučninu nakon što su popili mlijeko. “Istraživanja su pokazala da je smanjena proizvodnja enzima laktaze, a samim time i rezultirajuća intolerancija na laktozu, povezana s promjenom na samo jednoj poziciji unutar gena MCM6”, objašnjava doc. dr. Hasanbegović. “Intolerancija na laktozu ne znači da se intolerantna osoba mora u potpunosti odreći mliječnih proizvoda. Organizmu su prijeko potrebni sastojci iz mlijeka, posebno kalcij, prema tome treba potražiti mlijeko i mliječne proizvode sa smanjenim udjelom laktoze ili bez laktoze”, poručuje Hasanbegović. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije