usvojeno Izvješće

Harmonizirati propise o oružju i streljivu s pravnom stečevinom EU

oružje
07.05.2024.
u 18:12

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva sigurnosti o radu Radne skupine za harmonizaciju propisa o oružju i streljivu međusobno i s pravnom stečevinom Europske unije

Mjerodavnim tijelima i institucijama kantona, entiteta i Brčko distrikta BiH  preporučeno je da tijekom izrade nacrta zakona o oružju i streljivu koriste preporuke iz ovog izvješća radi postizanja međusobne i usklađenosti s propisima EU-a, o čemu će najkasnije u roku od godinu dana informirati Ministarstvo sigurnosti BiH.

Radna skupina, koju je formirao aktualni saziv Vijeća ministara BiH prošle godine, dala je niz preporuka s ciljem usklađivanja legislative u BiH s direktivom EU-a iz 2021. godine u vezi s kontrolom nabave i posjedovanja oružja, kao i drugih izvora EU-a koji se odnose na oblast oružja i streljiva.

Preporuke u vezi s usklađivanjem propisa u BiH s legislativom EU-a, među ostalim,  odnose se na kategorizaciju oružja, rokove važenja isprava i preispitivanje ispunjenosti uvjeta za posjedovanje oružja, deaktivaciju vatrenog oružja, kao i uspostavu i održavanje središnjeg ili decentraliziranog računalnog sustava baze podataka.

Kada je riječ o nasilju u obitelji, radna skupina je predložila usklađivanje odredbi zakona o oružju u BiH, na način da se oružje, streljivo i isprave o oružju obvezno privremeno oduzimaju odmah po prijavi nasilja u obitelji i prije pokretanja odgovarajućeg postupka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?