Dodijela stipendija

HBŽ i Općina Kreševo pomažu studentima, prednost deficitarnim zanimanjima

10.07.2024.
u 07:00

Dodijelit će se ukupno 25 stipendija u mjesečnom iznosu od 200 KM, raspoređenih u deset jednakih mjesečnih rata. Stipendije će se raspodijeliti studentima svrstanim u četiri kategorije

Hercegbosanska županija financijski potpomaže i podupire svoje studente. Županijsko Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta, s potpisom ministra Ante Tadića, raspisalo je natječaj za dodjelu stipendija studentima s područja Hercegbosanske županije za akademsku 2023./2024. godinu, piše Večernji list BiH.

Kako do stipendije

Dodijelit će se ukupno 25 stipendija u mjesečnom iznosu od 200 KM, raspoređenih u deset jednakih mjesečnih rata. Stipendije će se raspodijeliti studentima svrstanim u četiri kategorije. U prvoj kategoriji su studenti koji su prvi put upisali prvu godinu studija i bit će im dodijeljeno pet stipendija. No, za studente prve godine studija postavljen je dodatni uvjet, a to je da su tijekom cjelokupnog srednjoškolskog obrazovanja ostvarili prosjek ocjena najmanje 4,70. U drugoj kategoriji su uspješni studenti, njima će pripasti osam stipendija. To se odnosi na studente druge, treće, četvrte i pete godine studija koji su tijekom cjelokupnog fakultetskog obrazovanja ostvarili prosjek ocjena najmanje 4,00, odnosno 8,00. Treća kategorija su studenti slabijeg imovinskog stanja, dobit će osam stipendija. Socijalni status studenata slabijeg imovinskog stanja odredit će se prema visini dohotka po članu kućanstva, a na dodjelu stipendije utječe i prosjek ocjena u prethodnoj godini. Četvrta kategorija su studenti bez oba roditelja i studenti 100% invalidi, dodijelit će im se četiri stipendije. Za svaku kategoriju studenata propisano je koje isprave uz prijavu treba priložiti. Ministarstvo će donijeti odluku o dodjeli stipendije i ona će se dostaviti svim studentima koji su bili kandidati za dodjelu stipendije na objavljenom natječaju. Prava, obveze i odgovornosti davatelja i primatelja stipendija uredit će se ugovorom o dodjeli stipendije koji će potpisati Ministarstvo i stipendist. Natječaj je otvoren 15 dana od dana objavljivanja na oglasnoj ploči i službenoj web-stranici Vlade Hercegbosanske županije. I Općina Kreševo će u tekućoj akademskoj 2023./2024. godini pružiti novčanu potporu svojim budućim akademskim građanima. Općinski načelnik Kreševa Renato Pejak raspisao je javni natječaj za dodjelu stipendija za akademsku 2023./2024. godinu studentima s područja općine Kreševo. Visina mjesečne stipendije utvrdit će se sukladno proračunskim mogućnostima Općine i bit će regulirana ugovorom o stipendiranju. U općinskom proračunu za 2024. godinu, u stavci "isplate stipendija", predviđeno je 32.000 KM. Pravo prijavljivanja i sudjelovanja na natječaju imaju studenti II., III. i IV. godine studija bolonjskog sustava studiranja i studenti magistarskog studija, uz ispunjavanje zadanih uvjeta.

Deficitarna zanimanja

Zajednički uvjeti su da su državljani BiH, da imaju prebivalište na području općine Kreševo, da ne primaju stipendiju od drugog davatelja ili studentski kredit, da studiraju na javnim (državnim) fakultetima u BiH. Studenti II., III. i IV. godine studija bolonjskog sustava studiranja imaju dodatne uvjete – da nisu stariji od 26 godina, da su u statusu redovitog studenta, da nisu ostvarili pravo na dodjelu stipendija po javnom natječaju za studente medicine u akademskoj 2023./2024. godini. Stipendija se ne može dodijeliti za dva ili više studenata iz istog obiteljskog kućanstva. Prednost pri dodjeli stipendija imat će studenti koji studiraju za deficitarna zanimanja: zdravstvenih znanosti (medicina, stomatologija, farmacija), prirodoslovno-matematičkih znanosti (studiji matematike, fizike i kemije), tehničkih znanosti (elektrotehnika, arhitektura, strojarstvo, građevina).

Zadani su kriteriji za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu stipendija, a oni su sljedeći: uspjeh u učenju (prosjek ocjena iznad 3,0 odnosno 7,5), da nisu ponavljali godinu studija osim iz opravdanih (zdravstvenih) razloga, zatim socijalno-ekonomski status i godina studija. Rok za podnošenje prijava je 30 dana od dana objave natječaja na oglasnoj ploči i web-stranici Općine Kreševo. Općinski načelnik Renato Pejak će imenovati povjerenstvo za utvrđivanje liste za dodjelu stipendija koje će izvršiti pregled pristiglih prijava. Odluku o dodjeli stipendija donijet će načelnik, a studenti kojima bude dodijeljena stipendija i Općina potpisat će posebne ugovore o međusobnim odnosima.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?