Dominacija najvećih nacionalnih stranaka

HDZ kontrolira vijeća u 20 općina i gradova, SNSD gotovo 50, SDA raste, ali izgubio centre

storyeditor/2024-10-07/c672a1421cd00c5f8d1293de92bd8f47.jfif
08.10.2024.
u 10:26

Kod bošnjačkih stranaka dogodila se najveća polarizacija između političkih opcija koje predvode dva bloka - SDA i SDP BiH, dok je Milorad Dodik nezaobilazna stranka koja je osvojila najviše - 330.000 glasova, što daje jasan signal za opće izbore 2026.

Pregled stanja osvojenih načelničkih mandata koje se moglo doznati s velikom pouzdanošću nakon izbora u nedjelju uglavnom je po popularnosti slijedio i raspored općinskih odnosno gradskih vijeća i Skupštine Distrikta Brčko, piše Večernji list BiH. Nakon obrade većine izbornih mjesta potvrđena je dominacija triju vodećih nacionalnih stranaka, uz gorke pilule za vladajuće. Tako je za HDZ BiH gubitak Žepča najteži, kao što je za SNSD Banje Luke, a SDA je zapravo poražen u svim većim sredinama, čak i unatoč tome što je rastao broj općina u kojima je slavio. Napose u Sarajevu. Od sjevera prema jugu u Odžaku je jučer Ilija Ilić iz HDZ-a i dalje vodio, ali bez glasova poštom.

Žepče izgubljeno, ali...

U tamošnjem Općinskom vijeću, koje ima 25 vijećnika, HDZ BiH će imati 10, slijedi SDA sa sedam vijećnika. “Devedesetka” ima 3, a “Odlučno za Odžak” 2, slijedi SDP s 2, a jedan mandat ima SNSD. U Domaljevcu-Šamcu je načelnik Stjepan Piljić siguran, a u tamošnjem Općinskom vijeću, koje ima 11 mjesta, HDZ-u BiH pripada natpolovičnih 6, slijedi Hrvatska republikanska stranka s jednim, koliko ima i HDZ 1990., zatim HSP HB i BiH, Đuro Perišić i jedan je dobila lista naziva Neovisni. U Orašju je Marijan Oršolić načelnik, a od 25 mjesta u Gradskom vijeću, HDZ BiH ima čak 19 vijećnika, drugi SDA ima jednoga, kao i HDZ 1990., Posavska stranka i HSP BiH. U Distriktu Brčko bi Anto Domić trebao biti gradonačelnik, a u tamošnjoj Gradskoj skupštini vodi SNSD sa šest, pet ima SDA, Socijalistička partija 3, jednako kao i četvrtoplasirani HDZ BiH. U Usori je Zvonimir Anđelić potvrdio svoj mandat, a u Općinskom vijeću ovaj HDZ-ov dužnosnik imat će komotnu većinu. Od 13 vijećnika, ova stranka ima sedam, “devedesetka” četiri, HRS jedan, kao i HSP. U Žepču, unatoč gubitku mjesta gradonačelnika, na kojemu je od rata bio Hrvat, pobijedio je Suvad Hadžić iz SDA, u Gradskom vijeću će hrvatske stranke imati većinu. Od 25 vijećnika, HDZ BiH će imati 9, slijedi SDA sa 7, a Hrvatski demokratski savez osvojio je 5, SDP BiH slijedi s tri, a Narod i pravda prelazi prag te ima jednoga vijećnika.

U Novome Travniku, uz Stjepana Duju, kao načelnika, najviše mandata imat će koalicija HDZ BiH i HSS Stjepana Radića, slijedi SDA, SDP BiH je trećeplasirani, na četvrtom je mjestu Stranka za BiH, a peti je HSP BiH. U Općinskom vijeću Busovače SDA je najsnažnija stranka, na drugom mjestu je HDZ BiH, slijedi HDZ 1990. te SDP BiH. U Vitezu je, uz gradonačelnika Borisa Marijanovića iz HDZ-a BiH, gotovo natpolovičnu većinu ima koalicija HDZ BiH, HSS Stjepana Radića i HKDU BiH. Slijedi SDA, a onda SDP, Naša stranka. Izborni prag prešli su HDZ 1990. i Hrvatska viteška stranka. U Općinskom vijeću Uskoplja vodi SDA s 41,5 posto, a HDZ BiH dobio je 25,86 posto glasova. Na trećem i četvrtom mjestu su Narod i pravda te Hrvatska republikanska stranka. U Bugojnu je SDA pobjednik unatoč gubljenju načelničke pozicije, slijedi SDP BiH, a na trećem mjestu je HDZ BiH. U Varešu je Zdravko Marošević iz HDS-a pobjednik, njegova stranka je druga, a HDZ BiH tek je na šestom mjestu tamošnjeg Općinskog vijeća.

Kupres iznenađenje

U Kupresu, na iznenađenje, uz HDZ-ova načelnika Danka Juriča, najsnažnija stranka u Vijeću je Hrvatski nacionalni pomak, a njegova stranka tek je druga, slijede HDZ 1990. i Neovisna lista za Kupres. Prag prelazi i HRS. Tomislavgrad je jedno od većih iznenađenja. Ivan Buntić iz HNP-a je pobijedio na izborima, no zanimljivo je kako je HDZ BiH, iako je bio devastiran raskolom, vrlo brzo porastao i postao druga stranka u tamošnjem Vijeću. Tamo će se pitati i HDZ 1990., HNL, HSP Pravaši i SDA. U Livnu HDZ BiH ima gotovo 40 posto glasova u Općinskom vijeću, što će biti solidna osnova za vladanje njihova Darka Čondrića. Slijedi HDZ 1990. koji ima trećinu, Županijska neovisna lista 8,12, SDA 7,12 posto. “Duvanjski” HNP je u Livnu dobio 4,86, a SDP BiH 4,77 posto. U Čapljini Gradsko vijeće ima 25 vijećnika. HDZ BiH ima natpolovičnu većinu s 13 ruku, slijedi Čapljinska neovisna lista s četiri vijećnika, SDA ima 3, Pokret HUM 2, kao i HDZ 1990., dok SDP BiH ima jednoga vijećnika. U Čitluku, kao rijetko gdje, HDZ BiH ima golemu prevlast. Uz načelnika Marina Radišića, od 25 vijećnika HDZ BiH ima čak 19, HSP 2, kao i HDZ 1990., slijedi HKDU HRAST koji ima jednoga vijećnika, a ponovno je tamo i neovisni Jure Džida. U Prozoru-Rami, gdje je novi-stari načelnik Jozo Ivančević, tamošnja Ramska neovisna lista ima 8, HDZ BiH 5, HDZ 1990. 3, SDA 3, SDP-NiP 1 i DF jednoga vijećnika. U Stocu je vjerojatno jedan od “najčudnijih” sastava tamošnjeg Općinskog vijeća.

Dosadne većine

Stjepan Bošković iz HDZ-a BiH morat će surađivati sa SDA koji ima 4, HDZ BiH ima 3, HKDU 1, a onda slijede kandidati Željko Babić - 1, Marko Aleksić - 1, Dragan Šimunović, Vidoje Maslać te po jedan HSP BiH i HSS. U Neumu, uz neprikosnovenog načelnika Dragana Jurkovića, HDZ BiH će imati deset mandata, HDZ 1990. tri te republikanci i HKDU BiH po jednoga vijećnika. U Ravnom će društvo Andriji Šimunoviću “društvo” činiti 13 HDZ-ovih i dva SNSD-ova vijećnika u tamošnjem vijeću. U Širokome Brijegu, gdje je pobijedio Ivo Pavković za načelnika, HDZ BiH će imati 18 vijećnika u Gradskom vijeću. Tamo će još biti tri vijećnika HDZ-a 1990., dva vijećnika HSP-a dr. Ante Starčević te jedan HSP HB i BiH. U Grudama, gdje je pobijedio Ljubo Grizelj za još jedan načelnički mandat HDZ BiH će u Općinskom vijeću imati 18 ruku, slijedi HRS sa 6, a tamo je još SDP BiH sa smo jednim vijećnikom. U Posušju HDZ-ov Ante Begić neće imati briga s Općinskim vijećem jer njegova stranka ima 16 vijećnika, HDZ 1990. 3, HSS ima 2, HSP BiH 2, HDU BiH 1 i HNL jednoga vijećnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije