Veliki jubilej

HNK Mostar u nedjelju u Zagrebu obilježava 30. obljetnicu

22.10.2024.
u 15:54

Bit će održan svečani koncert i orkestralna suita “Isus, Sin Čovječji”

U nedjelju, 27. listopada 2024. u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu bit će održan svečani koncert povodom 30. obljetnice Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. U okviru koncerta Obljetnički orkestar i Zbor HNK Mostar praizvest će orkestralnu suitu “Isus, Sin Čovječji” prema autorskoj glazbi Gabrijela Prusine za istoimenu predstavu HNK Mostar, za koju je zagrebački dirigent i skladatelj mostarskih korijena Igor Tatarević skladao orkestralnu partituru. Umjetnički cilj bio je stvaranje nove koncertne kompozicije – orkestralne suite koja se, s jedne strane, referira na semitsko, a s druge, na hercegovačko etno-glazbeno naslijeđe te u formi klasične višestavčane i tematski zaokružene kompozicije objedinjuje drevne i egzotične instrumente sa zapadnoeuropskim tradicionalnim klasičnim instrumentima.

“Isus, Sin Čovječji” orkestralna je suita u pet stavaka koji glazbenom dramaturgijom kronološki slijede čudesnu putanju Isusova ovozemaljskog života. Poseban zvučni akcent stavljen je na egzotične instrumente koji su tretirani solistički, ali i kao dio Tutti zvuka ansambla. Prvu grupu spomenutih instrumenata čine gusle i diple, tradicionalni hercegovački instrumenti kojima će bilo života udahnuti osebujni glazbenik i etnomuzikolog Jure Miloš. Druga zvučna posebnost, primjena je instrumenta s područja Bliskog Istoka. Perzijski trzalački instrument oud predstavlja preteču zapadnoeuropske lutnje, a publika ga može čuti u izvedbi akademskog jazz gitarista i zaljubljenika u drevne trzalačke instrumente Zorana Majstorovića.

Ta dva zemljopisno udaljena svijeta između kojih stoji Europa i njezino kulturno nasljeđe, premostio je Igor Tatarević europskim baroknim instrumentom – čembalom, koje svojim timbrom uvelike ima dodirnih točaka s instrumentima oba podneblja. Solist na čembalu bit će mladi hrvatski dirigent i čembalist Franjo Bilić. Ulazak na svečani koncert je besplatan, a ulaznice je moguće rezervirati preko poveznice www.hnk.hr/hr/isus-sin-covjecji odabirom željenih mjesta i unosom koda HNKMOSTAR30.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije