vladajući najavili dogovor do petka

Hoće li biti usuglašene izmjene Izbornog zakona?

opći izbori bih
Foto: Fena
1/2
22.04.2024.
u 21:50

- Pa je rečeno da se u idućih desetak dana ipak ona rješenja oko kojih se razgovaralo, a uključuju i način izbora članova Predsjedništva ovo što ste vi govorili, a tiče se presude Ustavnog suda, da se pokuša kroz Vijeće ministara takav zakon gurnuti u parlamentarnu procedure, pa da se kroz redovitu parlamentarnu proceduru vidi što se može popravljati oko toga, kaže Darijana Filipović.

Usuglašavanje izmjena Izbornog zakona BiH - koji bi zamijenio one koje je nametnuo Visoki predstavnik Christian Schmidt, traje kroz kontakte radnih grupa, objavio je danas ministar vanjskih poslova i predsjednik Narodna i Pravde Elmedin Konaković.

Hoće li biti usuglašen - još nitko nije siguran. Prema navodima koji danas dolaze iz HDZ-a, put je uključivanje još jednog domaćeg prijedloga u parlamentarnu proceduru.

Ponedjeljak je - to je odgovor Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde, na konstataciju da su vladajući najavili dogovor o Izbornom zakonu do petka. Radne grupe kontaktiraju, ali usuglašenog prijedloga još nema, dodao je, javlja BHRT.

- Ako to budu ponovno prijedlozi koji tretiraju rješavanje izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, a ne rješavaju presude Sejdić Finci i ostale, dakle mi o tome naravno ne želimo razgovarati niti ćemo tako nešto podržati, kaže predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković.

Iz pregovaračkog tima HDZ-a informacije da bi prijedlog upućen u parlamentarnu proceduru ipak sadržavao i sporna pitanja.

- Pa je rečeno da se u idućih desetak dana ipak ona rješenja oko kojih se razgovaralo, a uključuju i način izbora članova Predsjedništva ovo što ste vi govorili, a tiče se presude Ustavnog suda, da se pokuša kroz Vijeće ministara takav zakon gurnuti u parlamentarnu procedure, pa da se kroz redovitu parlamentarnu proceduru vidi što se može popravljati oko toga, kaže potpredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović.

Prostora za dogovor ostavljaju i u RS. Iako su usvojili entitetski zakon kod njegovog proglašenja i stupanja na snagu i dalje koriste rječju “Ako”. Ključeve dogovora prepuštaju trojci.

- Moguće da oni pronađu način da izađu iz toga i da ispoštuju ono što smo se mi dogovorili prvo u Laktašima, pa onda u Sarajevu, i mi ćemo to pozdraviti. Jer bi to na neki način bila legalizacija volje građana u BiH i hajde da mi progutamo neku žabu iz RS, ali to ne bi bio Schmidtov zakon, navodi predsjednik NSRS i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Visoki predstavnik ranije je pozdravio inicijativu da izborni zakon bude plod domaćeg dogovora. Ali isto tako upozorio da ne smije biti odstupanja od OESS-ovih preporučenih standarda niti pregovora o nadležnostima Središnjeg izbornog povjerenstva.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije