U FOKUSU

Hrvatska je šest koraka od najboljeg mogućeg kreditnog rejtinga, Srbija 10, a BiH 13

26.09.2024.
u 17:33

Vrlo visoka politička nestabilnost BiH i dalje ometa provođenje reformi i odražava institucionalnu slabost

Najbolji kreditni rejting među europskim državama - AAA imaju Švicarska, Danska, Njemačka, Luksemburg, Nizozemska i Švedska. Infografika prikazuje kreditni rejting europskih država u 2024. godini. Pri dnu ljestvice nalaze se Ukrajina, Crna Gora, Turska i BiH. Hrvatska najbolje stoji u okružju, pozicionirana je na 20. mjestu. Mnogo lošije od nje su Srbija (30. mjesto) s kreditnim rejtingom BB+, isti rejting ima Sjeverna Makedonija (32.). BiH ima rejting B+ (na 33. mjestu), dok najlošije stoji Crna Gora (35.), čiji je rejting B. Povećana potrošnja, koja bi trebala biti podržana sniženom inflacijom i rastom realnih plaća, povećat će realni rast u BiH na 2,8% u ovoj godini. Ovo se, među ostalim, navodi u izvješću međunarodnih rejtinških agencija Moody’s i Standard and Poor’s (S&P) koje su potvrdile kreditni rejting BiH sa stabilnim izgledima.

Ove agencije su potvrdile i kreditne rejtinge Republike Srpske i Federacije BiH. - Unatoč unutarnjim i vanjskim utjecajima, bh. ekonomija pokazala je otpornost u prvoj polovini 2024. godine. Očekujemo da će povećana potrošnja, podržana sniženom inflacijom i rastom realnih plaća, podignuti realni rast u BiH na 2,8% u ovoj godini. Od 2025. doći će do nešto snažnijeg investiranja, posebno u oblasti energetike i izgradnje cesta, i povećanja vanjske potražnje uslijed ekonomskog oporavka ključnih trgovinskih partnera u eurozoni, što će donijeti rezultat realnog rasta od gotovo 3% u razdoblju od 2025. do 2027. godine - dodaje se u priopćenju Standard and Poor’sa. Analitičari Moody’sa naveli su kako potvrđuju kreditni rejting BiH - B3 sa stabilnim izgledima.

- Vrlo visoka politička nestabilnost BiH i dalje ometa provođenje reformi i odražava institucionalnu slabost. Očekuje se rast realnog BDP-a na 3% u 2025. Reforme bi mogle pomoći u otključavanju pristupa novom pretpristupnom financiranju koje može podržati veće investicije. Ipak, gospodarstvo se suočava sa značajnim negativnim rizicima od predstojeće primjene Mehanizma EU-a za ugljičnu prilagodbu na granicama (EU CBAM), što će negativno utjecati na veliki dio izvoza BiH u nedostatku značajnih reformi dekarbonizacije - piše u izvješću Moody’sa. Istaknuli su da će dug opće države ostati umjeren čak i u slučaju povećane socijalne potrošnje. Do povećanja kreditnog rejtinga moglo bi doći u slučaju smanjenja političkih rizika i povećanja političke stabilnosti, poboljšanja fiskalne konsolidacije, uključujući stabilnu razinu duga i likvidnosti te snažnijeg rasta ekonomije uz strukturne reforme. S druge strane, do smanjenja rejtinga može doći u slučaju povećanja političkih tenzija, smanjenja fiskalne konsolidacije i slabijeg ekonomskog rasta. Inače, Standard & Poor’s je američka kompanija za financijske usluge osnovana 1860. godine, ali s trenutačnim statusom korporacije od 1941. godine. Kreditne rejtinge ova agencija bilježi kroz ocjene AAA, AA+, AA, AA-, A+, A, A-, BBB+, BBB, BBB-, BB+, BB, BB-, B+, B, B-, CCC+, CCC, CCC- i SD/D. Hrvatska je, dakle, sada šest koraka od najboljeg mogućeg rejtinga, a BiH 13. Usporedbe radi, ocjenu AA+ od europskih država imaju Austrija i Finska. S AA u Europi su ocijenjene Belgija, Irska, Velika Britanija, dok Francuska, Češka, Slovenija i Estonija imaju AA-. Od europskih zemalja ocjenu A+, prema S&P-u, imaju Island, Slovačka, Latvija i Litva, dok Španjolska spada u kategoriju A. Ako pogledamo sve članice Europske unije, a njih je 27, možemo primijetiti da Hrvatska ima bolji kreditni rejting kod S&P-a samo od njih šest - Bugarske, Cipra, Italije, Grčke, Mađarske i Rumunjske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije