DOGOVOR MINISTARA OBRANE

Hrvatska nabavlja najmodernije tenkove Leopard 2A8, a Ukrajini šalje svoje M-84 i borbena oklopna vozila M-80

Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
28.10.2024.
u 15:46

Ivan Anušić i Boris Pistorius potpisuju pismo namjere o nabavi do 50 Leoparda 2A8

U Berlinu danas ministri obrana Hrvatske Ivan Anušić i Njemačke Boris Pistorius potpisuju pismo namjere, kao prvi korak u nabavi najmodernijih njemačkih tenkova Leoparda 2A8. Njemačka je pozvala Hrvatsku da se priključi njemačkom programu zajedničke nabave glavnog borbenog tenka, njegove zadnje inačice, koja se proizvodi u pogonima najvećeg europskog proizvođača oružja Rheinmetalla.

Hrvatska će time riješiti problem zamjene svojih zastarjelih tenkova M-84 proizvedenih još u vrijeme bivše države. Takvih tenkova Hrvatska posjeduje još oko 70-ak komada, a zamijenit će ih, u ovoj prvoj nabavi, s do 50 novih Leoparda 2A8. Pismo namjere sadržava i spremnost dvaju država da se iz hrvatskih zaliha Ukrajini u prvoj isporuci pošalje 30 tenkova M-84 i 30 borbenih vozila pješaštva M-80, uključujući i pričuvne dijelove i streljivo. Financijska sredstva koja će RH dobiti od Njemačke za te tenkove i borbena vozila iskoristit će se za nabavu Leoparda, dakle, za taj iznos umanjila bi se ukupna cijena nabave Leoparda 2A8. Svi ostali detalji, kao i cijena tog deala, bit će objavljeni nakon potpisivanja ugovora.

Hrvatska Vlada trebala bi do sredine studenoga donijeti i formalnu odluku oko višegodišnjeg financiranja nabave Leoparda 2. Ovakav je dogovor dobar za sve tri strane, Hrvatska pod povoljnijim uvjetima ulazi u program zajedničke nabave tenkova, Njemačkoj se omogućuje podizanje proizvodnih kapaciteta, znači nove linije za Leoparde 2A8, a Ukrajina dobiva dobro održavane tenkove i borbena vozila za koje im nije potrebna nikakva dodatna obuka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije