Djelatnici Centra za socijalni rad Grude traže rješenja kako bi pomogli ljudima

I masovno korištenje društvenih mreža među najčešćim razlozima nasilja u obitelji

Ilustracija
02.09.2024.
u 13:16

Centar za socijalni rad Grude, kao i druge ustanove toga tipa u jedinicama lokalne samouprave, susreće se s različitim poslovima i životnim poteškoćama koji muče i opterećuju ljude te socijalni djelatnici s drugim mjerodavnim ustanovama traže rješenja kako bi se njihovi problemi riješili ili barem ublažili.

Stručna mišljenja, kazne

Jedna od jako negativnih, neugodnih i poražavajućih pojava u međuljudskim odnosima je nasilje u obitelji. U godišnjem izvješću o radu u prošloj godini, koji je usvojilo Općinsko vijeća Grude, navodi se da su najčešći razlozi nasilja u obitelji nepovoljno materijalno stanje, zanemarivanje djece, poremećaji ponašanja prouzročeni situacijskom prirodom, duševne bolesti, alkoholizam, neslaganje karaktera, preljub, a u posljednje vrijeme i masovno korištenje društvenih mreža koje dovodi do zanemarivanja obiteljskih obveza. U prošloj godini Centar za socijalni rad Grude imao je devet evidentiranih slučajeva nasilja u obitelji. U društvenoj problematici s kojom se djelatnici Centra susreću su i osobe u sudskom postupku i osuđene osobe. Za njih se izrađuju socijalne anamneze, pišu obavijesti sudu o osuđenoj osobi upućenoj na kućni pritvor, daje prijedlog odgađanja izvršenja kazne, zbrinjava djecu osuđene osobe, daje mišljenje za osuđenike koji koriste pogodnosti, vrši nadzor i pomaže osuđenoj osobi prilikom uvjetnog otpusta te pomaže članovima obitelji osuđene osobe. U 2023. Centar je za četiri osobe u kaznenom postupku ili osuđene osobe dostavio stručna mišljenja na zahtjev ustanova za izdržavanje kazne.

Grudski Centar za socijalni rad mjerodavan je vršiti prijam i obradu zahtjeva za razvrstavanje djece ometene u psihofizičkom razvoju. U protekloj godini Centar je zaprimio, anamnestički obradio i uputio prvostupanjskom stručnom povjerenstvu za ocjenjivanje sposobnosti i razvrstavanje djece i mladeži ometene u tjelesnom ili psihičkom razvoju u Širokom Brijegu ukupno 10 zahtjeva. Nakon pregleda i ocjene prvostupanjskog povjerenstva, Centar donosi rješenje o kategorizaciji. Od zaprimljenih 10 zahtjeva, četiri su upućena na kategorizaciju, a šest na rekategorizaciju, s određenim preporukama za daljnje osposobljavanje za život i rad. Na temelju odluke općinskog načelnika Gruda Ljube Grizelja, za razdoblje od siječnja do prosinca 2023. Centru je odobren mjesečni iznos od 1410 KM za plaćanje troškova participacije djece s posebnim potrebama, korisnika ustanove "Dom za djecu ometenu u tjelesnom ili psihičkom razvoju Marija - naša nada Široki Brijeg". Centar je izdavao rješenja za korisnike novčane naknade za vrijeme čekanja na zaposlenje osoba koje su završile škole po specijalnom ili prilagođenom programu i primaju po 120 KM mjesečno, do pronalaska odgovarajućeg zaposlenja. Isplatu vrši Služba za zapošljavanje. Navedeno pravo u 2023. koristilo je ukupno 12 osoba u mjesečnom iznosu od 1440 KM. Rastava braka i razlaz bračnih partnera posebice su traumatični za obitelj, a osobito su teške posljedice za djecu. Prije pokretanja postupka za rastavu braka pokušava se izmiriti bračne partnere, a centri za socijalni rad imaju ovlast za pružanje usluga posredovanja, odnosno mirenja.

Podrška i zaštita maloljetnika

- Na postupak posredovanja prije postupka za rastavu braka obvezni su bračni partneri koji imaju maloljetnu djecu. Svrha posredovanja je, među ostalim, otklanjanje uzroka koji su doveli do poremećaja bračnih odnosa, zatim sporazum o tome s kojim roditeljem će živjeti njihova maloljetna djeca, o odnosima djece s roditeljem s kojim neće živjeti, o njihovu uzdržavanju te o ostalim sadržajima roditeljske skrbi. O provedenom postupku posredovanja stranke u postupku dobiju zapisnik na osnovi čega se piše tužba za rastavu braka ili sporazumni zahtjev za rastavu braka. U protekloj godini u općini Grude podneseno je sedam zahtjeva za rastavu braka. Od toga su tri brakorazvodna postupka bila sporazumnim putem, jedan je bio po tužbi, a od tri zahtjeva za brakorazvodni postupak se odustalo - stoji u izvješću. Tijekom prošle godine djelatnici Centra pružali su pomoć, podršku i zaštitu maloljetnicima u sukobu sa zakonom, a pružano je i savjetovanje njihovih obitelji kako bi lakše riješili probleme s kojima se suočavaju. Djelatnici su u osam slučajeva u Policijskoj postaji Grude prisustvovali ispitivanju maloljetnika. Svi su ispitani u svojstvu svjedoka, najčešće zbog narušavanja javnog reda i mira, krađe i drugo.

- Najčešći uzrok ovoj pojavi su poremećeni bračni i obiteljski odnosi, neadekvatan odgojni postupak te utjecaj lošeg društva i konzumiranje alkohola. Tijekom rada s maloljetnicima ostvarena je dobra suradnja sa školama, nastavnim osobljem, policijom i drugim potrebnim ustanovama - zaključuje se u izvješću Centra za socijalni rad Grude.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije