skuhaj ovo

Ideje za ljetni ručak koje ćete obožavati - brzo, jednostavno i po receptu nutricionistice

29.07.2021.
u 16:11

Ljeti nas organizam općenito traži laganiju hranu, hladnu i osvježavajuću poput raznih voćnih i povrtnih salata, smoothieja i sladoleda.

Upravo na laganoj hrani bi se i trebala bazirati naša prehrana u ovom periodu, sa što više svježeg voća i povrća i naravno brzinskih recepata koji će minimizirati naše provođenje vremena za vrućim štednjakom.

Dobro je što se sve ove sezonske namirnice mogu pripremiti vrlo brzo i jednostavno, bez prevelike pripreme, a da i dalje uživate u fantastičnom okusu vi i cijela obitelj. Donosimo nekoliko brzih recepata uz koje će zdrava prehrana ovog ljeta postati vaša nova rutina.

 

Hladni wrap gotov u trenu

Sastojci:

  • Tortilja, integralna, 2 komada, 80 g
  • Mrkva, ribana, 1 šaka
  • Kupus, bijeli, riban, 1 šaka
  • Sirni namaz, okus vlasac, ½ pakiranja, 50 g
  • Mozzarella light, 4 listića, 50g

PRIPREMA:

Gotovu tortilju premazati sirnim namazom i posložiti listiće mozzarelle te ubaciti ribanu mrkvu i ribani kupus. Tortilju zarolati i konzumirati hladnu ili ju u grill tosteru ispeći da bude hrskava. Po želji servirati uz zdjelu salate po izboru.

Punjene tikvice

Sastojci:

  • Tikvice, izrezane, 2 ploda
  • Mrkva, 1 manji plod
  • Paprika, zelena, izrezana,1/2 manjeg ploda
  • Mljeveno meso, 100 g
  • Rajčica, pelati, 0,3 šalice, 50 g
  • Sol, 1 čajna žličica, 5 g
  • Peršin, list, usitnjeni, 1 jušna žlica, 4 g
  • Sir, gauda, 1 mali komad, 28 g

PRIPREMA:

Tikvice prerežite, izdubite i blanširajte. Na ulju propirjajte mljeveno meso, nasjeckano meso tikvice, mrkvu, papriku te začine i pirjajte. Podlijevajte vodom dok meso nije kuhano. U namašćen lim stavite blanširane tikvice pa ih napunite. Na vrh stavite malo ribanog sira. Stavite ih peći, a u lim dodajte i malo vode. Pecite 45 minuta na 200°c.

 

Foto: Shutterstock

 

Popečci od povrća

Sastojci:

  • Ulje ili maslac, 1 čajna žličica, 5 g
  • Tikvice, ribane, 1 plod
  • Luk, ½ ploda
  • Meksička mješavina, konzervirana 0,5 šalice, 140 g
  • Jaje, cijelo, 1 komad, 50 g
  • Sir, Gauda ribani, 1 mali komad, 28 g
  • Brašno, integralno, 0,5 šalice, 60 g
  • sol

PRIPREMA:

Tikvicu naribati i dobro ocijediti od vode, dodati joj mješavinu iz konzerve, 1 jaje, ribani sir, sol, mladi luk sjeckan i umiješati brašno. Oblikovati u polpete i peći na malo ulja s obje strane dok ne poprimi zlatnu boju. Servirati uz zdjelu salate po želji. Ovdje možete koristiti i smrznutu meksičku mješavinu koju prethodno treba termički obraditi ili napraviti svoj miks povrća.

 

 

Shutterstock

 

Foto: Shutterstock

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?