Jednostavnije procedure

Investitorima omogućili izdavanje elektroničkih građevinskih dozvola

06.09.2024.
u 21:39

Zainteresirani investitori u BiH odsad će i brže i lakše do građevinskih dozvola, piše Večernji list BiH. To će im omogućiti prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije BiH koji je na redovitoj sjednici u četvrtak potvrdio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH pod predsjedanjem Tomislava Martinovića. Dosadašnji zakon nije propisivao izdavanje e-dozvola, što je u značajnoj mjeri usporavalo i odbijalo investitore.

Smanjiti siromaštvo

Ovaj zakon, čiji je priređivač Federalno ministarstvo prostornog uređenja, uz ostalo, omogućava njihovo uvođenje, a na taj način jednostavnijim procedurama potiče investicije. Osim vremena potrebnog za dobivanje dozvola, usvojenim izmjenama zakona skraćeni su i rokovi za njihovo izdavanje. Dom naroda na istoj je sjednici usvojio i Zakon o zaštiti zraka kao jedan od preduvjeta za očuvanje kvalitete zrake, ali i osiguranje mehanizama prevencije onečišćenja i zaštite životne sredine i zdravlja ljudi. Donošenjem Zakona o zaštiti zraka BiH ispunjava i dio međunarodnih obveza koje su ujedno i uvjeti za članstvo u Europskoj uniji. Dom naroda prihvatio je i strategiju razvitka sustava socijalne i dječje zašite u Federaciji BiH za razdoblje 2024. - 2030. Cilj je dokumenta smanjiti siromaštvo, poboljšati proces inkluzije te ojačati institucije koje se bave socijalnom i dječjom zaštitom. Uz protivljenje izaslanika Ante Bilića, koji je pozvao da se nedonošenjem odluke zaštiti planina Vlašić, Dom naroda većinom glasova ipak je prihvatio prijedlog odluke o zaduženju po ugovoru o financiranju između BiH i Europske investicijske banke za realizaciju projekta vjetroelektrane Vlašić. U pitanju je kredit vrijedan 36 milijuna eura, za projekt ukupne vrijednosti od 72 milijuna eura. Projekt će na platou Vlašića realizirati Javno poduzeće Elektroprivreda BiH d. d. Sarajevo.

Novac za mostarsku petlju

Prihvaćanjem prijedloga odluke o prihvaćanju zaduženja po ugovoru o zajmu između BiH i Europske banke za obnovu i razvoj Dom naroda omogućio je nastavak radova na izgradnji koridora Vc, dionice Mostar sjever - Mostar jug. Odlukom se BiH zadužuje za 220 milijuna eura od EBRD-a, a sredstva će se investirati u sjevernu i južnu mostarsku petlju, autocestu između petlji, kao i dvotračne ceste koje će povezati autocestu s magistralnom cestom M-17, kao i u sve potrebne radove i usluge za realiziranje ovog važnog projekta na koridoru Vc. Iako je dnevnim redom bilo predviđeno i razmatranje prijedloga zakona o izmjeni Zakona o unutarnjim poslovima Federacije BiH, kao i prijedloga zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH, ova dva zakona Vlada Federacije BiH povukla je s dnevnog reda. Dan prije isti su zakoni povučeni i sa sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije