Bogatu ponudu sezonskog voće iskoristite na najslađi način – u senzacionalnom kolaču mille-feuille. Hrskavo lisnato tijesto u kombinaciji sa slastičarskom kremom i sočnim sezonskim voćem idealna je kombinacija za vruće ljetne dane
Neka vas ne zavara njegov izgled mille-feuille ili kako ga Talijani zovu millefoglie nije nimalo kompliciran za napraviti. Gotove kore lisnatog tijesta, fina krema gotova za tren oka i omiljeno sezonsko voće sve su što vam treba za ovu slasticu impresivnoga izgleda, piše Tportal.hr.
Potrebni sastojci za 8 kolača:
2 komada lisnatog tijesta
šećer u prahu
šalica voća po izboru: borovnice, breskve, maline, ribizli..
Za kremu
250 ml mlijeka
pola mahune vanilije
2 žumanjka
55 g šećera
20 g gustina
100 ml vrhnja za šlag
Priprema kreme
U mlijeko ubacite sastrugane sjemenke vanilije i dodajte praznu mahunu te zakuhajte. Kad mlijeko uzavre, izvadite mahunu.
U međuvremenu istucite žumanjke sa šećerom i dodajte gustin te dobro izmiješajte. U smjesu ulijte malo uzavrelog mlijeka i dobro izmiješajte da nestanu grudice te dodajte ostatak mlijeka. Smjesu dobro izmiješajte i vratite u lonac u kojem se kuhalo mlijeko te miješate na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
Prebacite kremu u drugu posudu i prekrijte plastičnom folijom da se ne uhvati korica te ostavite da se ohladi.
Priprema
Lisnato tijesto pažljivo izravnajte valjkom, pospite ga lagano šećerom u prahu te ga izbockajte vilicom. Još jednom valjkom nježno pređite preko tijesta kako bi se šećer utisnuo.
Tijesto narežite na tri jednaka dijela te ga stavite na papir za pečenje i prekrijte još jednim papirom za pečenje. Na gornji papir stavite rešetku iz pećnice ili drugi pleh kako biste spriječili da se korice previše napuhnu.
Pecite ih na temperaturi od 200 stupnjeva oko 15 minuta, ali ih zadnjih 4-5 minuta otkrijte da dobiju zlatnožutu boju.
Izrežite ih na jednake pravokutnike, otprilike možete dobiti 4 po trakici. Ponovite isti postupak s drugim tijestom.
Na ohlađeno tijesto nanesite kremu pomoću slastičarske vrećice s nastavkom za punjenje te dodajte brorovnice, maline, ribizle ili komadiće bresaka. Preklopite s tijestom i ponovite postupak. Zadnju koricu ukrasite šećerom u prahu.
Pojedite ih što prije jer ako stoje tijesto neće biti hrskavo jer će pokupiti vlagu iz kreme.