Hutovo

Ivanjski krijesovi - dokaz da su Hutovljani vjerni tradiciji

storyeditor/2024-06-17/krijes.png
18.06.2024.
u 18:49

Vjerni tradiciji, ma gdje bili, ostaju Hutovljani, zaključak je nakon još jedne uspješne i dobro posjećene manifestacije "Ivanski krijesovi". Opasku "ma gdje bili" navodimo s razlogom jer je stanovništvo iz nekadašnje važne postaje na uskotračnoj pruzi Gabela – Dubrovnik – Zelenika iscurilo prema gospodarski moćnijim područjima poput 15-ak kilometara udaljenog Neuma. No, za razliku od mjesta koje je ukidanjem uskotračne pruge 1976. godine zadesila slična sudbina, Hutovo njeguje svoju manifestaciju kao da se ništa nije dogodilo, piše Večernji list BiH.

Umjesto prve, danas to, uz domicilno stanovništvo, radi druga, pa i treća generacija odseljenih Hutovljana. Uglavnom, Ivanjski krijesovi svake godine Hutovo, kao nekada, pretvore u središte tog dijela juga Hercegovine. Kulturno-umjetnički program odrađen je na zavidnoj razini. Okupljene je pozdravila Danijela Matić, predsjednica Općinskog vijeća Neuma, koja je istaknula baš navedenu specifičnost Hutova.

- Uvijek mi je drago doći u Hutovo jer svaki boravak ovdje neposrednošću i srdačnošću učinite ugodnim. Ono što vi i vaše kulturno-umjetničko društvo radite prava je i istinska vrijednost iz koje se može učiti kako čuvati i očuvati tradiciju. Mislim da ubuduće trebamo više pozornosti posvetiti vašim naporima, uz ostalo, zaštititi Zavičajnu kuću u kojoj se nalazi i ostavština redatelja Vlatka Filipovića - kazala je Matić.

Manifestaciju je otvorio Nikola Konjevod, predsjednik HKUD-a "Hutovo", koji je gostima zaželio ugodan boravak te zahvalio svima koji su materijalno ili na druge načine podržali manifestaciju. Uoči početka programa Danijela Matić, predsjednica OV-a Neum, i Nikola Konjevod, predsjednik HKUD-a "Hutovo", položili su cvijeće ispred spomen-obilježja stradalima u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu. U programu su nastupili: KUD "Mokro" iz Mokrog kod Širokog Brijega, KUD "Krijesnica" iz Gale kod Sinja, HKD "Napredak" Vitez, HKUD "Sv. Ante" Cim - Mostar, HKUD "Aladinići" iz Aladinića kod Stoca, FA "Zdenac" iz Garešnice u Slavoniji, Folklorno društvo "Kumpanija" Vela Luka (Korčula), HKUD "Stoviš" Glazba Ston i, naravno, domaći HKUD "Hutovo" iz Hutova. Vrijedi istaknuti da su izvođači, svi odreda, došli s uvježbanim koreografijama koje su trajale od desetak pa do dvadeset minuta. Svojevrsno osvježenje bio je nastup FD-a "Kumpanija" iz Vele Luke koji se predstavio originalnom koreografijom u originalnoj nošnji. Najbolja potvrda uspješnosti programa, a i razlog zadovoljstvu organizatora činjenica je da se publika nije razilazila, naprotiv.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije