Zadnji je čas da nabavite svoju šunku za blagdanski obrok.
Bilo da kupujete onu koja ima kost ili bez nje, možete odabrati i između one koja ima prirodne sokove, koja je dimljena ili nije, kojoj je dodana voda. One koje imaju manje vode i dimljenu su, sigurno imaju više okusa, piše Ordinacija.hr.
Ako vam nije problem „rezbariti“ šunku nožem, onda je ona koja u sebi ima kost odličan izbor jer će mesu pružiti više okusa i bolju teksturu, a dodatni je bonus što će vam ta ista kost poslužiti kao pojačivač okusa juhama i gulašima. Ako je vama pak samo bitno da imate što manje posla, šunka bez kosti je uvijek opcija. Iz ovog je komada mesa izvađena kost pa je pretvorena u onaj, nama dobro poznati okrugli oblik. Izgleda poput solidnog komada mesa jer joj se dodaju soli koji razgrađuju proteine u njoj i tako ona mijenja izgled, što je dio priče, ali svakako je lakša za pripremu.
Kupovina u mesnici ili trgovini?
Ako je vaš običaj da dan prije Uskrsa trčite u trgovinu po šunku, možda biste trebali razmisliti. Claudia Sidoti, glavni urednik na HelloFresh, podijelila je nekoliko savjeta;
“Posjetite mesara u blizini kako biste na vrijeme rezervirali dobar komad šunke, umjesto da kupujete zadnji dan ono što je ostalo u trgovini. Šunka s kosti se lakše provjerava je li kuhana, a i možete ju koristiti za pripremu temeljca ili gulaša“.
Sljedeća je odluka želite li šunku koja je dimljena ili onu bez dodataka okusa i mirisa.
“Uobičajene su one dimljene, osim ako ste specifični u svojim željama pa želite svježi komad mesa. Naravno, okusi su potpuno različiti, a većini će ipak prijati ona sušena na dimu“, dodaje Sidoti.
Ako imate problema kako doći do mesnice, na sreću danas se sve može naručiti putem interneta pa iskoristite i tu mogućnost.
Je li zdravo jesti to polutrajno meso u velikim količinama?
U kombinaciji s jajima, mladim lukom i francuskom salatom možemo šunku jesti za doručak, ručak i večeru. Što o tome misli mag. nutricionizma Bojan Stojnić, osnivač portala nutricionizam.hr, - postoji li mogućnost da zaista pretjeramo s unosom šunke?
Kao i svaka namirnica, pa tako i ova, dobra je i hranjiva u ograničenim količinama. Prevelika konzumacija hrane može dovesti do osjećaja nadutosti, mučnine i probavnih smetnji. Ima li "prejedanje" šunkom jednake posljedice?
Osim pojačane žeđi, ne postoje direktne posljedice konzumacije šunke specifično. Međutim ukupno pretjerivanje s kalorijama može se negativno (zapravo pozitivno) odraziti na brojku na vagi. S druge strane, ukoliko je isto ograničeno na dan-dva, teško da će promjena biti zamjetna – ističe nutricionist Stojnić.
Šunka ima oko 150 – 200 kcal na 100 g, što je još uvijek ispod prosjeka visokokalorične hrane. Nedostatak šunke kao prehrambenoga proizvoda je to što ima i visok sadržaj soli što bi pojedincima s ionako visokim unosom moglo predstavljati rizik – naglašava nutricionist.
A. A.