Dinje su sočne, slatke i osvježavajuće. Postoji samo jedan problem – u usporedbi s lubenicom, dinja bi izgubila na popularnosti. Ali, nemojte odustati od ovog podcijenjenog voća. Možda nije tako sočna kao lubenica, ali dinja još uvijek ima mnogo toga za ponuditi. To je ukusan izvor vitamina, vlakana i hidratantne vode, a postoji i mnoštvo načina za njenu upotrebu, prenosi Real Simple.
Ljudi koji kažu da ne vole dinju vjerojatno je ne jedu na vrhuncu zrelosti. Ključ ukusne dinje je obraćanje pozornosti na znakove da je spremna za jelo. Nastavit će dozrijevati na vašem pultu, pa ako prođe previše vremena, počet će se kvariti i na kraju ćete imati okus octa i kašastu teksturu zbog kojih dinja ima lošu reputaciju. Narežite je prerano i dobit ćete tvrdo voće bez okusa. Najbolje vrijeme za jesti dinju je u ljeto, a budući da nam je ono već pokucalo na vrata, evo kako prepoznati je li dinja zrela u četiri koraka.
Potražite kremasto žutu koru: Ako dinja ima zelenu koru - to je znak da nije zrela. Kad je dinja zrela, kora je kremaste boje. Dakle, tražite onu koja je bijela ili žuta. Što žuće, to bolje. Također, pokušajte izbjegavati dinju s bilo kakvim mrljama ili asimetričnog oblika.
Osjetite meke točke i teksturu: Dobar način da prepoznate zrelu dinju je opipati je. Palcem nježno pritisnite dno (gdje je bila pričvršćeno za stabljiku) - trebalo bi biti malo mekano, s blagim popuštanjem. Također opipajte kožu i odaberite onu koja je glatka.
Ponjušite ju: Neki kažu da je najbolje zrelo voće prepoznati po mirisu. U najvećoj zrelosti, dinja će ispuštati sladak miris. Može čak i mirisati blago mošusno ili cvjetno. Ako možete namirisati svoju dinju s druge strane kuhinje, ona praktički moli da je pojedete.
Poslušajte: Ako mislite da imate zrelu dinju u rukama, lupnite je prstima ili kucnite po njoj i pažljivo slušajte. Ako zvuči šuplje, velika je vjerojatnost da je zrela.