Ovaj je recept ostvarenje sna za sve ljubitelje kolača jer je za njegovu pripremu potrebno malo sastojaka i malo kuhinjskog pribora, piše Ordinacija.hr.
Kako ga pripremiti?
Potrebni sastojci:
- 115 g maslaca
- 1 limun
- 400 g zamrznutih trešanja (može i borovnice)
- 2 žlice šećera + 200 g šećera + jedna žlica za ukrašavanje
- 260 g brašna
- 2 žlice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- ½ žlice sode bikarbone
- 3 jaja
- Jedan jogurt ili 450 g kiselog vrhnja
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Otopite maslac u posudi i ostavite da se hladi.
- Naribajte koricu limuna i iscijedite 2 žlice soka.
- S malo maslaca premažite dno tave te stavite masni papir.
- Zamrznute trešnje, 2 žlice šećera, sok limuna i 2 žlice otopljenog maslaca stavite u tavu te u pećnicu dok se sok ne zgusne, lagano protresite par puta ili nježno promiješajte.
- Smanjite temperaturu u pećnici na 180 stupnjeva.
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, sodu bikarbonu i 200 g šećera. Istucite 3 jaja i stavite u sredinu smjese. Dodajte i limunove korice te ostatak maslaca.
- Smijese dobro pomiješajte da se sve poveže i nema grudica.
- Smjesu žlicom prebacite na trešnje u tavi i ravnomjerno rasporedite.
- Pecite otprilike 45 minuta.
- Izvadite tavu van, okrenite ju i prebacite kolač na tanjur za posluživanje.
- Istucite ostatak kiselog vrhnja i ostatak šećera. Stavite žlicu na svaku krišku prije posluživanja.