Pripreme

Jesenska sjetva u BiH, evo koje su dobre vijesti, a što posebno zabrinjava

poljoprivreda
14.10.2024.
u 17:21

U tijeku su pripreme za jesensku sjetvu, koja će ove godine biti jeftinija nego lani, prvenstveno kada je riječ o cijenama mineralnog gnojiva i sjemena.

Kako je rekao Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede RS-a, gnojivo je jeftinije za oko 10, a sjemena za oko 3%, dok je dizelsko gorivo oko 11% jeftinije, iako je riječ o robi čija je cijena promjenjiva na tjednoj razini. - Ministarstvo poljoprivrede podržat će jesensku sjetvu s 500 KM po hektaru za žitarice i 400 KM po ha za uljarice, što će sigurno moći pokriti troškove. Prošle smo godine dosta podigli i regres po litri nafte, a kada budemo spremali pravilnik o poticajima, vidjet ćemo u idućoj godini na kojoj će biti razini - rekao je Bursać.

Cijene sjemena pšenice kreću se od 1,10 do 1,50 KM po kg, što ovisi o sorti i kvaliteti.

- Poljoprivrednici bi posredstvom svojih udruga i predstavnika trebali razgovarati sa sjemenskim kućama. Nama bi bilo drago da poljoprivrednici siju najkvalitetnije pšenice, takozvane krušne, da podignemo kvalitetu domaćeg žita i imamo veći udio domaćeg brašna u pekarskim proizvodima u RS-u - naglasio je. Izrazio je uvjerenje da su dobavljači spremni uvažiti zahtjeve poljoprivrednika. - Sigurno je da će sjemena biti dovoljno i sve površine u RS-u bit će zasijane. Riječ o 65.000 ha, od čega će 40.000 ha biti pod pšenicom, slijede ječam, zob, raž, uljarice - naveo je Bursać.

Podsjetio je da Ministarstvo subvencionira sa 60% policu osiguranja te je pozvao poljoprivrednike da osiguraju svoje usjeve imajući u vidu učestale ekstremne vremenske prilike. Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača RS-a, kazao je ranije za Nezavisne da se ove godine u jesensku sjetvu ulazi s neizvjesnošću.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalne udruge poljoprivrednika Semberije i Majevice, kaže za Nezavisne da nije došlo do značajne promjene u cijenama u odnosu na prošlu godinu. - Poljoprivredni se proizvođači već godinama suočavaju s ozbiljnim izazovima koji prijete opstanku naše djelatnosti. Situacija u vezi s jesenskom sjetvom prošle i ove godine ostala je gotovo ista, regresirano gorivo i cijene repromaterijala nisu se značajno promijenili. Međutim, cijena pšenice, koja se kreće između 120 i 150 KM, nije dovoljna da pokrije troškove proizvodnje. Gnojivo je također ostalo na istoj cijeni, ali to ne olakšava naše poteškoće - kazao je Bakajlić. Kako je rekao, naša industrija je na koljenima te, ako se ovako nastavi, poljoprivreda će u potpunosti propasti, piše BHRT. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije