Timijan (Thymus vulgaris), na našim prostorima poznatiji kao majčina dušica, vrsta je biljke koja se još od davnina koristi u kulinarstvu kao začin i za pravljenje čajeva te u liječenju mnogih zdravstvenih stanja.
Majčina dušica se u prošlosti povezivala s hrabrošću, a zanimljivo je da su je žene u Srednjem vijeku davale vojnicima koji idu u borbu, piše Livestrong.
Antioksidantna djelovanja
Šolja čaja od majčine dušice nudi mnogo više od blagotvornog okusa. Timol, jedno od eteričnih ulja u majčinoj dušici, izuzetno je snažan antioksidans koji pomaže u podizanju omega 3 masnih kiselina u moždanim ćelijama, koje su ključne za naše zdravlje.
Brojne su studije potvrdile kako timol pomaže u usporavanju procesa starenja u moždanim ćelijama, a znanstvenici su ga čak povezivali s prevencijom Alzheimerove bolesti.
Smiruje kašalj
Topal čaj od majčine dušice je idealan napitak za kašalj i druge simptome prehlade, a istraživanja su pokazala kako pomaže u tretiranju bronhitisa i smanjivanja kašlja. Sastojci iz timijana djeluju opuštajuće na bronhije.
Potiče probavu
Čaj od majčine dušice često se preporučuje kao napitak koji pomaže u probavi jer smanjuje nadutost, budući da sadrži sastojke koji reduciraju plinove i djeluju antispazmatički, tj. smanjuju grčeve crijeva.
Pun esencijalnih minerala
Čaj od majčine dzšice prepun je željeza. Dvije kašike sušene majčine dušice, količina koja se najčešće koristi za pravljenje jedne šolje čaja, opskrbljuje naše tijelo sa 3,56 mg željeza. Majčina dušica je također odličan izvor vitamina K, koji je važan za normalnu cirkulaciju, a u samo jednoj šolji čaja (2 kašike) nalazi se 48,01 mcg.