Livanjski sir nedavno je zaštićen geografskom oznakom Europske unije. Tako se pridruživši listi od 3.639 drugih proizvoda, čija su kvaliteta i tradicija prepoznati i zaštićeni registrom EU za geografske oznake za poljoprivredno-prehrambene proizvode.
Šeme kvalitete i geografske oznake EU uživaju globalnu reputaciju, naveli su iz Delegacije EU u BiH, a očekuje se da će dobivanje ovog statusa donijeti značajne koristi u tržišnom plasmanu za proizvođače Livanjskog sira i to posebno za one male, piše agroklub.ba.
Otvorena vrata proizvođačima
Povodom ovog značajnog iskoraka, oglasio se i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Luigi Soreca, navodeći kako se ovaj bh. sir pridružio proizvodima kao što su šampanjac, parmezan i iberijska šunka.
"Čestitamo Bosni i Hercegovini! Livanjski sir je prvi prehrambeni proizvod sa Zapadnog Balkana koji je zaštićen u EU. Nadamo se da će biti još takvih proizvoda. Na raspolaganju smo istaknutim domaćim proizvođačima hrane i pića za savjete kako se mogu prijaviti za geografske oznake i šeme kvaliteta u EU te uživati u njihovim pogodnostima", istakao je Soreca u svojoj video poruci, dodavši kako će, budući da slijede praznici, svojim prijateljima i porodici poslužiti ovaj, ali i druge bh. proizvode.
Za razliku od njega, niti jedan domaći dužnosnik nije se oglasio ovim povodom.
Jedinstvenost Livanjskog sira odraz je izuzetne kvalitete korištenog mlijeka, proizvedenog u regiji gdje se spajaju mediteranska i kontinentalna klima. U ovom prepoznatljivom ambijentu, sa svojim planinskim pašnjacima i kraškim poljima, bogata vegetacija i lokalno aromatično bilje daju svoj pečat u specifičnom okusu sira.
Simbol poljoprivredne izvrsnosti
Proizveden u Livnu i susjednim općinama, svojom kvalitetom i tradicijom stekao je svjetski ugled. Od kasnog 19. vijeka, njegove proizvodne metode se prenose kroz generacije, osiguravajući dosljednu kvalitetu.
Zaštita Livanjskog sira je konkretan primjer pogodnosti tijesnog partnerstva s Europskom unijom za Bosnu i Hercegovinu, naveli su iz DEU u BiH, dodajući kako će zaštićena geografska oznaka štiti njegovu autentičnost, kao garancija da ovaj naziv može nositi samo sir proizveden u određenim područjima i prema tradicionalnim metodama.
Navedena oznaka štiti ne samo njegov jedinstveni okus već i povezanost sa klimom ovog područja, pašnjacima i tradicionalnim metodama proizvodnje sira, što ga čini simbolom poljoprivredne izvrsnosti u Bosni i Hercegovini.