otkriven kadmij

"Kancerogeni metal pronađen u rajčici iz BiH"

rajčice
Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija
05.09.2024.
u 13:12

"Naloženo je uništenje cijele pošiljke, navode u EU sustavu, budući da nije dopušten ni najmanji nivo ovog kancerogenog metala u hrani."

U svježim rajčicama iz Bosne i Hercegovine, koje su bile namijenjene za tržište Hrvatske, otkriven je teški metal kadmij, javio je Europski centar za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF).

Pošiljka iz BiH stigla je na hrvatsku granicu 30. kolovoza ove godine, a tri dana kasnije objavljeno je da je kontrolom utvrđeno prisustvo 0,060 miligrama kadmija po kilogramu, što je označeno kao ozbiljan rizik za zdravlje.

Naloženo je uništenje cijele pošiljke, navode u EU sustavu, budući da nije dopušten ni najmanji nivo ovog kancerogenog metala u hrani pa sporna rajčica, srećom, nije stigao do potrošača u susjednoj Hrvatskoj.

O ovom slučaju nisu se oglasile institucije BiH. Kadmij je inače posebno opasan jer se može akumulirati u bubrezima i dugoročno uzrokovati ozbiljna oštećenja. Ovaj teški metal najčešće dospijeva u voće i povrće kroz kontaminirano tlo.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?