Kardinal: Pitao sam Holbrookea kakvu su to nakaradnu državu stvorili. Rekao je: U pravu ste, ali mi imamo moć

Dusko Jaramaz/Pixsell
16.09.2024.
u 13:59

Župa Gromiljak pokraj Kiseljaka proslavila je nebesku zaštitnicu. Vanjska proslava upriličena je jučer, a misno slavlje pred mnoštvom vjernika za koje je gromiljačka župna crkva bila pretijesna te su, unatoč kišovitom i prohladnom vremenu, popunili i crkveno dvorište, predvodio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup u miru.

U propovijedi je kardinal najprije podsjetio na povijest proslave blagdana Imena Marijina, koji je na razinu cijele Katoličke crkve proširio papa Inocent XI., kao Dan pobjede, na spomendan velike pobjede kršćanske vojske nad Turcima kod Beča 1683. Pobjedi nad daleko brojnijim neprijateljem svjedočili smo i u proteklom Domovinskom ratu, istaknuo je kardinal Puljić. - U ratu sam se susretao s brojnim braniteljima koji su oko vrata nosili krunicu. Poput mnogih, svjedočio sam spašavanju naroda iako smo bili slabiji i malobrojniji. I danas nam je krunica potrebna, osobito ako se sjetimo znakova antikrista koje je nabrojio sveti Bonaventura. A oni se očituju u mladima koji nemaju poštovanja ni prema kome, kršćanima koji izgube vjeru i psuju Boga, siromasima bez poniznosti, starima bez mudrosti i razuma, koristoljublju u politici i ekonomiji, vladarima bez dobrote i velikodušnosti, klericima bez časti i svetosti, braku bez trajnosti te u konačnici ženama koje gube čednost i postaju roba kojom se trguje. Kad srozamo dostojanstvo žene, čovječanstvo propada - istaknuo je kardinal Puljić. Posvjedočio je to i zgodom susreta s američkim diplomatom Richardom Holbrookeom. - Susreo sam se njime nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma i upitao ga: - Kakvu ste to nakaradnu državu stvorili. Rekao mi je da sam u pravu, ali da oni imaju moć. Zar se u takve moćnike trebamo pouzdati, gledali su našu patnju, kao što je i danas gledaju u drugim krajevima svijeta u kojima djeca umiru od gladi dok bogati bacaju na tone hrane - poručio je kardinal Puljić. On je odnedavno i sam župljanin ove župe jer umirovljeničke dane provodi u Pastoralno- socijalnom centru Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, čiji je dio i dom za stare i nemoćne, a koji se nalazi u Lugu, naselju koje pripada župi Gromiljak. Zahvalivši mu na sudjelovanju, gromiljački župnik vlč. Marko Mikić kazao je kako je ona uvod u veliku proslavu 150 godina od utemeljenja župe Imena Marijina u Gromiljaku koja se priprema za dvije godine. Uz kardinala Puljića, vjernike je razveselio i dolazak vlč. Marka Perića, dugogodišnjeg župnika koji je također u mirovini. Nakon mise upriličeno je i pučko veselje ispred crkve.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije