odličan izbor

Kolač od limuna i borovnica – lagan, sočan i jednostavan

Instagram
18.05.2021.
u 07:07

Kolač od limuna i borovnica odlična je slastica za radni tjedan jer ćete potrošiti samo desetak minuta na pripremu. Ostatak će posla odraditi pećnica, a za to vrijeme vi se možete odmoriti i ili tražiti ideju za novi kolač.

Ako ga ne pojedete odmah, možete ga staviti u posudu s poklopcem i čuvati u hladnjaku par dana. Naravno, možete ga i zamrznuti te izvaditi po potrebi u roku od tri mjeseca. Ovaj kolač od limuna i borovnice je odličan izbor kada želite nešto voćno i osvježavajuće, piše Elegant.hr

Sigurni smo da će kolač oduševiti vašu obitelj i prijatelje te da će svi htjeti krišku više. Ovaj lagani, sočni i jednostavni kolač od limuna i borovnice zasigurno će vas oduševiti.

Sastojci

1/2 šalice mlijeka

1 žlica naribane korice limuna

2 žlice svježeg limunovog soka

2 šalice glatkog brašna + 1 žličica brašna

1/4 žličice sode bikarbone

1/4 žličice soli

1 šalica borovnica (ako koristite smrznute borovnice, nemojte ih odmrzavati)

120g omekšanog maslaca

1 šalica šećera

2 velika jaja

3/4 šalice šećera

1/4 žličice limunove korice

2 žlice svježeg limunovog soka

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Nauljite i pobrašnite posudu srednje veličine. U maloj zdjeli umutite mlijeko, koricu limuna i limunov sok. Neka sjedne barem 10 minuta dok nastavljate s receptom. (Zgrušati će se, to je u redu.)

U srednjoj zdjeli umutite brašno, sodu bikarbonu i sol. U malu posudu stavite borovnice s preostalom žličicom brašna. Ostavite oboje na stranu. U novu zdjelu smiksajte maslac i šećer srednje brzine dok ne postanu lagani i pahuljasti, 2 do 3 minute. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog dodavanja. Mikserom na maloj brzini istucite trećinu smjese brašna, a zatim polovicu smjese mlijeka.

Istucite još trećinu smjese brašna, zatim preostalu smjesu mlijeka, a zatim preostalu smjesu brašna. U tijesto dodajte pobrašnjene borovnice i lagano promiješajte dok se ne sjedine. Pecite 50 do 60 minuta, dok kolač ne porumeni i čačkalica ne izađe čista. Ostavite da se kolač potpuno ohladi.

Za glazuru pomiješajte šećer, limunovu koricu i limunov sok. Dodajte još šećera ili limunovog soka koliko je potrebno da napravite gustu, ali tekuću glazuru (trebala bi biti malo gušća nego što mislite, o konzistenciji melase ili meda). Žlicom stavite glazuru na vrh torte, puštajući je da kaplje po stranama. Ostavite da se glazura stvrdne 10 do 15 minuta prije posluživanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije