Ova pita je upravo takav kolač. Ima divno prhko tijesto i nadjev od aromatičnih jabuka. Sigurna sam da će vam, ako je probate, biti na listi omiljenih kolača. Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci za tijesto:
300 g glatkog brašna
150 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
2 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
1 žlica praška za pecivo
Za nadjev:
1 kg kiselih jabuka ( 5-6 kom)
sok pola limuna
3 žlice smeđeg šećera
1 žličica cimeta
100 g badema, grubo sjeckanih
Postupak pripreme:
Brašno prosijte na radnoj podlozi, dodajte mu prašak za pecivo i šećer pa napravite udubinu u sredini. U udubinu od brašna dodajte maslac, jaje i kiselo vrhnje, piše gastro.24sata.hr.
Zamijesite tijesto, po potrebi dodajte malo brašna.
Tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte prozirnom folijom pa spremite u hladnjak. Neka vam se stisne i odstoji u hladnjaku najmanje dva sata.
Jabuke ogulite pa naribajte na krupnije komade. Iscijedite im vodu (zgnječite ih rukama) pa ih stavite u cistu posudu. Pokapajte ih sokom od limuna, zatim im dodajte šećer, cimet i grubo sjeckane bademe.
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Kalup za pečenje dimenzija 20 x 30 centimetara namastite i pobrašnite.
Nakon što je tijesto odstajalo dva sata u hladnjaku, izvadite ga na pobrašnjenu radnu podlogu. Prepolovite ga na pola pa prvu polovicu razvaljajte na veličinu kalupa.
Tijesto stavite u kalup pa ga ravnomjerno probodite vilicom. Na tijesto stavite nadjev, lagano ga utisnite kako se ne bi kasnije razdvajalo.
Razvaljajte drugu polovicu tijesta (jednako kako i prvu), postavite ga na nadjev i ravnomjerno probodite vilicom.
Kolač pecite 35 minuta ili dok ne poprimi lijepu rumenu boju.
Topao kolač pospite šećerom u prahu. Poslužite ga ohlađenog.