Ovaj kolač zanimljivo izgleda pa ga možete poslužiti u posebnim prilikama gostima, zadovoljit će potrebu za slatkim, a ipak sadrži i zdrave sastojke.
Za pripremu ove slastice potrebno vam je otprilike sat vremena.
Sastojci:
- Maslac za premazivanje lima za pečenje
- 280 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- pola žličice soli
- 2 jaja
- 180 ml ulja
- 1 grčki jogurt
- korica jednog limuna
- 80 ml limunova soka
- 200 g šećera
- 2 žlice mljevenog maka
- kompot
- krema od vrhnja za šlag (priprema na kraju teksta)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Lim za pečenje premažite maslacem ili obložite papirom za pečenje.
- U zdjelu za miksanje prosijte brašno, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj velikoj zdjeli izmiksajte jaja, ulje, jogurt, koricu i sok limuna te šećer.
- Pomiješajte pažljivo suhe s mokrim sastojcima i na kraju dodajte mljeveni mak.
- Smjesu ulijte u lim i zagladite. Pecite oko 45 minuta.
- Kolač izvadite iz pećnice i ostavite da odmori oko 10 minuta.
- Preokrenite kolač i izvadite ga iz kalupa te pustite da se ohladi do kraja.
Priprema kompota:
Pomiješajte oko 300 g smrznutog šumskog voća ili voća po izboru s dvije žlice svježeg soka limuna ili soka od naranče te koricom jednog limuna ili naranče. Kuhajte na laganoj vatri dok voće ne nabubri. Nemojte prejako miješati i kuhajte oko 15 minuta. Maknite s vatre i po potrebi zasladite kompot s dvije žlice šećera, javorovim sirupom ili medom.
Priprema:
Pomiješajte 120 ml vrhnja za šlag sa 120 ml grčkog jogurta i jednom žlicom šećera u prahu. Sve zajedno izmiksajte i dodajte malo limunove korice i po želji malo mljevenog maka.
Kolač prerežite po pola i premažite kremom, pa kompotom te preklopite drugim biskvitom. Ovaj kolač možete pripremiti i u kalupu za tortu.