Kolika je cestarina na dionici koridora Vc kroz tunel i most Hercegovina

most Hercegovina
14.09.2024.
u 09:25

Proteklog tjedna u Bosni i Hercegovini svečano je otvoren tunel i most Hercegovina na koridoru Vc. Ekipa portala radiosarajevo.ba prošla je ovom novom dionicom autoceste koja spaja BiH s Hrvatskom.

Zanimala ih je cijena cestarine ovom dionicom. Za portal radiosarajevo.ba iz Autocesta FBiH je potvrđeno da su nove cijene stupile na snagu otvaranjem ove dionice, koja je dio koridora Vc i povezuje BiH s hrvatskom autocestom A1.

Vozači koji se uključe kod Zvirovića za cestarinu će izdvojiti jednu marku, što je smanjenje od 0,20 KM u odnosu na prijašnjih 1,20 KM.

Na novootvorenih 11,7 kilometara autoceste, koja uključuje most iznad Neretve kod Počitelja i tunel, cestarina do GP Bijača, na kojem se ulazi u susjednu Hrvatsku, iznosi 2,20 KM. Kako su im kazali, cijena je smanjena kako bi se olakšao vozačima pristup koridoru Vc, uz poboljšanu povezanost i veću sigurnost na cestama.

Most Hercegovina strateški je infrastrukturni projekt koji spaja južni dio Bosne i Hercegovine s europskom mrežom prometnih koridora. Dio je poddionice Počitelj - Zvirovići koja se proteže na 11,07 kilometara i povezuje Počitelj s granicom Hrvatske preko graničnog prijelaza Bijača. Most Hercegovina prelazi preko rijeke Neretve i ističe se svojom visinom, s najvišim stupom od 97 metara, što ga čini najvišim mostom na koridoru Vc i jednim od najviših mostova u ovom dijelu Europe. Otvorenje ovog mosta značajan je korak u prometnom povezivanju Bosne i Hercegovine s Europskom unijom, a očekuje se da će novi infrastrukturni projekt poboljšati gospodarske prilike i unaprijediti turistički potencijal regije, pružajući bolje prometne veze i olakšavajući pristup ključnim turističkim destinacijama. Grandiozno je to ostvarenje koje se ubraja u sam vrh suvremenog projektiranja i građevinarstva - najviši most u BiH te jedan od najviših u europskim okvirima. Vozači koji, primjerice, putuju relacijom Mostar – Split koristeći magistralu M17 i granični prijelaz Bijača uštedjet će vrijeme koristeći novootvorenu dionicu, a pritom će, osim znatno više razine sigurnosti, uživati i u blagodatima primjene suvremenih tehničkih rješenja koja se oslikavaju i u kvaliteti podloge i asfalta, što u konačnici smanjuje razinu potrošnje goriva, zamor vozača, ali i dovodi do općenito ugodnijeg osjećaja vožnje. Europska unija ključni je partner BiH i kada je riječ o ovom projektu koji se, podsjećamo, financirao bespovratnim sredstvima, kao i povoljnim kreditom Europske investicijske banke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?