ŠIROKI BRIJEG

Leko: Zbog većeg broja novorođene djece rebalansom uvećavamo stavku naknade za treće i svako iduće dijete

21.10.2024.
u 08:45

Zapadnohercegovačka županija jedina je županija u Federaciji BiH koja već neko vrijeme kontinuirano bilježi pozitivan prirodni priraštaj. U kolovozu je u ovoj županiji rođeno 31 dijete više nego što je umrlo stanovnika. Najveću zaslugu za rast broja djece imaju demografske mjere koje ova županija provodi zajedno sa jedinicama lokalne samouprave. Poseban naglasak svakako treba staviti na Zakon o zaštiti obitelji s djecom ZHŽ kojim je u ovoj županiji propisana jedinstvena mjera mjesečne novčane potpore za treće i svako iduće dijete u visini od 500 KM do napunjene djetetove sedme godine.

Da uvođenje ove demografske mjere djeluje poticajno te da raste broj obitelji s troje i više djece potvrđuju i podatci Ministarstva financija ZHŽ. Naime, u prosincu 2022. godine za mjesečnu naknadu obiteljima s troje i više djece isplaćeno je 821.000 KM, dok je u istom mjesecu 2023. godine taj iznos bio 901.000, a u rujnu ove godine 969.500. Dakle na samom početku primjene zakona pravo na naknadu je ostvarilo 1.642 djece, za godinu dana taj broj se povećao na 1.802 djece, da bi u prošlom mjesecu narastao na 1.939 djece. Budući da broj djece konstantno raste dopredsjednica Vlade i ministrica financija ZHŽ Blagica Leko odgovorila je na upit Fene hoće li se u ovoj godini iz županijskog proračuna izdvajati dodatna sredstva na stavkama koje se odnose na primjenu Zakona o zaštiti obitelji s djecom.

-U proračunu za ovu godinu na stavci koja se odnosi na mjesečnu naknadu za treće i svako iduće dijete planirano je 10.600.000 KM. Međutim, kako je vidljivo na temelju podataka za prvih devet mjeseci ova stavka će Izmjenama i dopunama proračuna ZHŽ za ovu godinu morati biti uvećana. Također, više sredstava rebalansom ćemo trebati izdvojiti i na stavci koja se odnosi na jednokratnu pomoć za opremanje novorođenog djeteta, kazala je Leko. Dodaje kako nju osobno, ali i cijelu Vladu ZHŽ dodatna izdvajanja na ovim stavkama raduju, jer pokazuju da demografske mjere koje se provode imaju učinak. Podatci Ministarstva financija ZHŽ pokazuju kako je novčana potpora majkama koje nisu u radnom odnosu za rujan 2024. godine iznosila 152.471,66 KM, dok je za opremanje novorođene djece za taj mjesec isplaćeno 43.500 KM. Usporedbe radi za isti mjesec prošle godine novčana potpora majkama je iznosila 147.350,01 maraka, a sredstva za opremanje novorođene djece 40.500 KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije