Posebno oštećuje jedan organ

Liječnica upozorila na nekontrolirano uzimanje lijekova protiv bolova

Bolnica, ilustracija (Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX)
24.07.2024.
u 10:13

Svaki deseti odrasli čovjek boluje od neke bubrežne bolesti, što čini ove bolesti vrlo čestim i razlogom za pretrpanost nefroloških ambulanti. Profesorica dr. sc. Lada Zibar objašnjava kako su najčešće bubrežne bolesti povezane s globalnom epidemijom nezaraznih bolesti poput hipertenzije i šećerne bolesti.

Ovi poremećaji često rezultiraju oštećenjem bubrega, iako bubrežna bolest također može biti uzrok hipertenzije, piše zagrebinfo.

Među izoliranim bubrežnim bolestima, rjeđe su, ali ipak značajne, bolesti poput bubrežnih kamenaca, glomerulonefritisa, intersticijskog nefritisa, toksičnosti lijekova te zaraznih i urođenih bolesti. Neke bolesti, poput tuberkuloze bubrega ili nefropatije aristolohične kiseline, danas su gotovo povijesne.

Doktorica Zibar naglašava kako stil života i prehrana značajno utječu na pojavu hipertenzije i šećerne bolesti u našoj populaciji. Prekomjerni unos soli, hrane i nedovoljan unos tekućine predstavljaju rizik za zdravlje bubrega. Zdrav način života, uključujući pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, može pomoći u prevenciji i usporavanju napredovanja bubrežnih bolesti.

Redovite laboratorijske provjere mokraće i krvne pretrage te ultrazvučni pregledi bubrega i mjerenje krvnog tlaka ključni su za procjenu zdravlja bubrega. Pravodobna detekcija poremećaja omogućava učinkovitu prevenciju i liječenje. Također je važno izbjegavati nekritičnu uporabu lijekova, posebno onih protiv bolova, i održavati zdravu tjelesnu masu.

Prepoznavanje simptoma i prevencija

Mnoge bubrežne bolesti imaju nespecifične simptome i često se otkrivaju kasno. “Ali mene ništa ne boli!”, čest je komentar pacijenata kojima je dijagnosticirana bubrežna bolest u uznapredovalom stupnju.

S obzirom na povezanost s hipertenzijom i šećernom bolesti, bubrežne bolesti često prolaze neopaženo. Stoga je važno raditi redovite preglede i probire.

Osam zlatnih pravila za zdrave bubrege

Dr. Zibar ističe osam zlatnih pravila za očuvanje zdravlja bubrega:

Živite aktivnim životom, redovito kontrolirajte šećer u krvi, kontrolirajte krvni tlak, jedite zdravu hranu i kontrolirajte tjelesnu masu (smanjite unos soli na 5 g dnevno), održavajte zdrav unos tekućine, ne pušite, ne uzimajte nekontrolirano lijekove.

Provjerite funkciju bubrega ako imate jedan ili više rizičnih čimbenika: šećernu bolest, visoki krvni tlak, prekomjernu tjelesnu masu ili obiteljsku povijest kronične bubrežne bolesti.

Razbijanje mitova o zdravlju bubrega

Na kraju, dr. Zibar razbija mitove o zdravlju bubrega koje smo svi čuli od roditelja i baka: hodanje bosih nogu neće prehladiti bubrege, niti će nošenje potkošulje zaštititi od prehlade bubrega, a klor u vodi ne izaziva kamenac u bubrezima. “Bubrege čuvamo držeći se osam zlatnih pravila i to je ono što bismo trebali usvojiti,” zaključuje dr. Zibar.

Zdrav način života ključan je za prevenciju bubrežnih bolesti. Redovite kontrole, pravilna prehrana i tjelesna aktivnost mogu značajno doprinijeti očuvanju zdravlja bubrega. Slijedeći savjete stručnjaka i pridržavajući se osam zlatnih pravila, možemo smanjiti rizik od bubrežnih bolesti i osigurati dug i zdrav život.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?