SAVJET ONKOLOGA

Liječnik koji svakodnevno radi s oboljelima od raka otkriva: Nikad ne činim ovih pet stvari!

liječnik
wavebreakmedia
11.06.2024.
u 09:48

Iako je ponekad nemoguće odrediti uzrok nastanka karcinoma, postoje brojni faktori rizika koje je valja izbjegavati

U mnoštvu savjeta o tome kako očuvati zdravlje, liječnik Waqqas Tai, onkolog koji svakodnevno radi s pacijentima oboljelima od karcinoma izdvojio je nekoliko korisnih savjeta za sve kojima je stalo do toga da ostanu zdravi, piše BestLife. Iako je ponekad nemoguće odrediti uzrok nastanka karcinoma, postoje brojni faktori rizika koji mogu dovesti do toga, a dr. Tai je izdvojio nekoliko navika koje, kao liječnik za rak, sam nikada ne bi prakticirao.

Pušenje: Pušenje, korištenje duhanskih proizvoda, ali i sve popularnijih elektronskih uređaja za pušenje nosi za sobom veliki rizik od dobivanja raka. Američko društvo za rak objavilo je kako duhan iz cigareta sadrži na tisuće kemikalija, od kojih se 70 smatra uzročnicima karcinoma. Osim toga, pušenje uzrokuje nakupljanje katrana u plućima i oštećuje plućno tkivo, što također može uzrokovati rak.

Konzumacija alkohola: Dr. Tai kaže da gotovo u svakoj prilici izbjegava alkohol te napominje kako i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti savjetuje potpunu apstinenciju od alkohola kako bi se smanjio rizik od raka. Čak i čaša crvenog vina nakon večere potencijalno je kancerogena, tvrdi liječnik.

Konzumacija crvenog mesa: Sve vrste crvenog mesa, kao i mesne prerađevine, potencijalno su opasne. Soljenje, konzerviranje i dimljenje mesa stvara niz kancerogenih nusproizvoda, a konzumacija takve hrane povećava rizik od oboljenja jednjaka, želuca i crijeva.

Sunčanje: Redovito nanošenje sredstava za zaštitu od sunca vrlo je važno za prevenciju raka. Sredstvo je potrebno nanijeti na sve dijelove tijela koji su izloženi suncu, na lice, vrat, ruke, ramena. Nije dovoljno to učiniti samo jednom već se preporuča nanositi sredstvo nekoliko puta tijekom dana.

Ignoriranje pretilosti: Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, veće su šanse da ćete oboljeti od raka, tvrdi doktor Tai te savjetuje bavljenje tjelovježbom minimalno 150 minuta tjedno. Ako to ne dovede do željenih rezultata, potrebno je posavjetovati se s liječnikom oko gubitka kilograma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije