apel građanima

Ljeto 2024. donosi intenzivne toplinske valove s ekstremnim temperaturama

vrućina
01.07.2024.
u 07:50

Toplinski valovi u 2024. u BiH bit će jako česta pojava s obzirom na to da nas očekuje ljeto s izrazito visokim temperaturama zraka, s mnogo manjim količinama oborina nego što je uobičajeno za naše klimatske uvjete

Nakon kratkotrajnog zahladnjenja i kiše, kraj tjedna donio je stabilizaciju vremena i rast temperatura. Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović je za Radioteleviziju Herceg Bosne otkrio kakvo nas ljeto očekuje.

- Ono što smo imali nedavno bio je prvi toplinski val u BiH i kulminirao je u prošli petak s vrijednostima temperatura koje su bile najviše na jugu zemlje, u Mostaru je izmjereno 40 stupnjeva. Međutim, iako je izmjerena ekstremno visoka vrijednost temperature, nije rekordna. Najviša temperatura u BiH izmjerena je 2006., točnije 29. lipnja, kada su zabilježena 41,2 stupnja, što je apsolutni rekord za BiH. Toplinski valovi u 2024. u BiH bit će jako česta pojava s obzirom na to da nas očekuje ljeto s izrazito visokim temperaturama zraka, s mnogo manjim količinama oborina nego što je uobičajeno za naše klimatske uvjete. Moramo biti spremni na duge toplinske valove koji će biti dosta intenzivniji, s ekstremno visokim temperaturama zraka i moramo biti spremniji na sušna razdoblja, a kada spojimo visoke temperature i sušu, onda dolaze rizici od šumskih požara, tako da ćemo ove godine morati biti iznimno oprezni kada boravimo u prirodi - objasnio je Krajinović.

Kako je dodao, iako je svaka kap kiše dobrodošla, postoje rizici od oborina kakve su, primjerice, zabilježene u Busovači prije nekoliko dana. - Pala je ogromna količina kiše uz tuču. Sve je to slika koja nas očekuje tijekom cijelog ljeta ove godine. Ali nije to ništa novo. I prošlo ljeto smo preživljavali iznimno nepovoljne prirodne uvjete kada je u pitanju ljetna sezona. Samo se sjetite superstanične oluje u srpnju koja je poharala BiH, ali i cijelu regiju. Klima se mijenja i mi ćemo se morati prilagoditi onome što dolazi s klimatskim promjenama, a to je da se naša klima, koja je umjerena, u svakom pogledu mijenja na ekstremniju, zbog čega sve češće imamo nepogode - zaključio je Krajinović za Radioteleviziju Herceg Bosne.

Budući da će ovo ljeto, kako je najavio i Krajinović, biti iznimno vruće s intenzivnim toplinskim valovima, vrlo je važno pridržavati se osnovnih “pravila ponašanja”, a već su počela su stizati upozorenja. Iz BIHMAK-a su pozvali vozače da tijekom vožnje budu maksimalno oprezni i da unose dovoljne količine vode u organizam.

U njihovoj preporuci stoji da oni koji planiraju na dulji put biraju vrijeme polaska, odnosno da kreću ujutro rano ili u večernjim satima. Liječnici su također upozorili da svi koji mogu izbjegavaju boravak na otvorenom između 10 i 17 sati, nose laganiju odjeću od prirodnih materijala, pokrivala za glavu - šešir, kapu i sunčane naočale, štite se kremama sa zaštitnim faktorom od UV zračenja te se hlade boravkom u hladnijim prostorijama, u hladu i hladnijim napicima. Apel je poslan i poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova i radova na otvorenom od 12 do 17 sati te da za vrijeme visokih temperatura radnicima s dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima omoguće korištenje godišnjeg odmora. Budući da nas čeka izrazito sušno i toplo ljeto, budite oprezni i pridržavajte se pravila kako biste izbjegli neželjene posljedice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije