Preferencije se izbjegavale na listama za vijeća, ali...

Markotić i Kordić na izborima dobili najveći broj glasova Hrvata, Efendić Bošnjaka, a Stanivuković Srba

storyeditor/2024-10-09/kordic.jpg
10.10.2024.
u 21:30

Izetbegoviću je najbitnije da je Narod i pravda u padu, a Dodik ističe kako je njegova stranka u najvećem porastu s novih 50.000 glasova birača

Ni trećeg dana nakon održanih lokalnih izbora nisu bili obrađeni svi glasački listići s redovitih biračkih mjesta, no ta činjenica nije bitnije promijenila odnose među vodećim strankama za općinska i gradska vijeća, ali i načelničke pozicije. Osim tek nekoliko lokalnih sredina u kojima će se doslovno čekati posljednji listići koji pristižu iz inozemstva i poštom ili pak iz diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH gdje su naši državljani također glasovali. Neizvjesno će do kraja biti u Novom Travniku, Odžaku i Žepču, gdje hrvatski odnosno bošnjački kandidati očekuju da bi glasovi iz inozemstva mogli preokrenuti stvari. Stjepan Dujo u Novom Travniku u odnosu na Edina Delića trenutačno gubi s razlikom od 32 glasa s redovitih biračkih mjesta. Ali i da čak ni ti glasovi nisu do kraja zbrojeni u kalkulatoru Središnjeg izbornog povjerenstva.

Žepče u iščekivanju

U Žepču je Suvad Hadžić ispred Mate Zovke s 330 glasova, a u Odžaku Ilija Ilić ima tek 73 glasa prednosti u odnosu na protukandidata iz redova SDA Anesa Osmanovića. Teško je na temelju lokalnih izbora govoriti o popularnosti unutar pojedinih nacionalnih korpusa zbog razlika u broju stanovnika, odnosno birača u pojedinim sredinama, no apsolutne brojke ukazuju na određene trendove. Apsolutni rekorder po broju osvojenih glasova na posljednjim izborima je Draško Stanivuković, novi-stari gradonačelnik Banje Luke. Za ovoga dužnosnika Partije demokratskog progresa glasovalo je 50.758 birača na nedjeljnim izborima. Kod Bošnjaka najveći broj glasova skupio je čelnik Stranke za BiH Semir Efendić, koji se ponovno natjecao za načelnika općine Novi Grad Sarajevo.

Kod Hrvata u utrci za gradonačelnika Ljubuškog izdominirao je Vedran Markotić. On je bio jedini kandidat pa nije imao rasipanje glasova i dobio ih je 11.077. U tome društvu odmah do njega je i aktualni mostarski gradonačelnik Mario Kordić, no on je dobio 11.041 preferencijalni glas na stranačkoj listi HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Mostara. U Ravnu za tamošnje Vijeće najviše preferencija skupila je Ružica Skaramuca - 176, u Neumu Daniela Matić - 563, a u Stocu najviše preferencija ima SDP-ov Edim Šator - 450. U Čapljini na listi HDZ-a BiH to je Jozo Jurica, koji ima 847 glasova. U Ljubuškom na listi za Gradsko vijeće to je Lujo Barbarić s 2227. Ovaj grad očito nije slijedio upute da se na ovim izborima izbjegne preferiranje, što je ranije u ovoj stranci redovito izazivalo nervozu. U Grudama je HDZ-ova Franka Leko dobila 650 preferencijalnih glasova za tamošnje Vijeće. U Širokom Brijegu Vilson Crnjac predvodi listu s 2068 izravnih preferencija. U Posušju Mario Knezović ima 657, Tomislavgradu Stipan Dilber iz HNP-a ima najviše preferencija, 405. Na drugoj po snazi listi HDZ-a 1990. u Livnu Nediljko Rimac s 588 preferencija najpopularniji je u utrci za Gradsko vijeće. U Kupresu je to HNP-ov Mario Lovrić sa 149 preferencija za Općinsko vijeće. U Prozoru-Rami Mara Anđelić iz Ramske narodne stranke ima 611, a u Uskoplju Ismet Pidro iz SDA 915, dok je Nedžad Jusić iz SDA u Bugojnu prikupio 1715 preferencija. Arnel Zec u Novome Travniku iz drugoplasiranog SDA je lider za Gradsko vijeće s 1029 glasova, u Travniku Ekrem Mrakić s 1910, u Jajcu Josip Topić sa 749 te u Vitezu Ranko Križanović s 1854 iz koalicije HDZ - HKDU - HSS SR. U Busovači Edin Kurtodža iz SDA ima najviše preferencija - 1125, u Varešu Nermin Hrvat 276, a u Kanju Hamza Vahid El-Din 803. U Žepču na stranačkoj listi HDZ-a BiH Tanja Radoš Kosić dobila je 1302 preferencije, u Odžaku Dragan Martinović 412, u Domaljevcu-Šamcu Mato Hrskanović 250, a u Orašju Stanko Vincetić 982.

Ako promatramo Gradsko vijeće Mostara, suštinski se stvari nisu bitnije pomaknule s obzirom na odnose bošnjačkih i hrvatskih stranaka koje su u prednosti za tri mandata. I trebale bi imati sigurnog gradonačelnika u trećem krugu glasovanja. Tu su nervozu proizvele naznake kako bi HDZ 1990. mogao izgubiti jedan vijećnički mandat. Zbog toga su iz te stranke najavili podnošenje kaznenih prijava protiv članova Gradskog izbornog povjerenstva Mostara.

HDZ 1990.: Pokradeni smo

Tvrde da su se tijekom provedbe izbornog procesa u Mostaru dogodile brojne nepravilnosti. Unatoč tome, kako ističu, dr. Teo Tomić osvojio je siguran mandat i ulazak u Gradsko vijeće Grada Mostara. - Siguran sam da imamo i više mandata u Mostaru, a to ćemo utvrditi u idućim postupcima - rekao je predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović. Ističe da je krađa pripremljena već u pripremi i načinu raspodjele predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora i da će HDZ 1990. poduzeti sve zakonom propisane mehanizme kako bi se ispravila nepravda, a odgovorni snosili posljedice.

- Podnosimo kaznene prijave protiv svih članova Gradskog izbornog povjerenstva - poručio je predsjednik Cvitanović. Uz sve navedeno, kako je naglasio, novi pokušaji da se oduzme i siguran mandat dr. Teu Tomiću neće proći. Nakon lokalnih izbora potrebu dodatno objasniti pozicije imali su čelnici SNSD-a Milorad Dodik i SDA Bakir Izetbegović. Njemu je očito posebno bilo važno da je NiP Elmedina Konakovića u padu. - Izbori su pokazali slabljenje "trojke", posebno NIP-a, a jačanje SDA i SBiH. NiP će se prepoloviti u odnosu na prošle izbore i trend je nestanka te stranke.

Vrijeme je da Dodik počne popuštati, a HDZ BiH mora sazreti i odustati od nerealnih ciljeva - rekao je Izetbegović. I on je priznao poraz bošnjačkih stranaka u gradu na Neretvi. Istodobno, Dodik kaže da je njegova stranka napravila najveći skok. Po tim navodima, vladajući SNSD dobio je više od 50.000 novih glasova, a njihovi kandidati za načelnike i gradonačelnike dobili su ukupno 330.000 glasova, što je više od 44 posto na razini Republike Srpske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije