nemojte ignorirati znakove

Milijuni su u opasnosti od 'tihog ubojice' koji izaziva srčane i moždane udare: Jeste li i vi?

12.09.2024.
u 15:23

'Udvostručuje rizik od smrti i jedan je od najčešćih uzroka moždanih udara'.

Atrijska fibrilacija mnogo je češća nego što se ranije mislilo, tvrde znanstvenici. Do sada su stručnjaci vjerovali da ovo stanje – koje uzrokuje ubrzan i nepravilan rad srca te može dovesti do srčanog i moždanog udara – pogađa relativno mali dio populacije. Međutim, nova istraživanja sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrila su da gotovo 5% ljudi, odnosno oko 10,5 milijuna odraslih u Sjedinjenim Državama ima ovaj problem, piše The Sun. 

Prema dr. Jean Jacquesu Noubiapu, autoru studije, atrijska fibrilacija udvostručuje rizik od smrti i jedan je od najčešćih uzroka moždanih udara. Također povećava opasnost od srčanog zatajenja, infarkta miokarda, kronične bubrežne bolesti i demencije, dok uvelike smanjuje kvalitetu života.

"Srećom, ovo se stanje može spriječiti, a rano otkrivanje i pravilno liječenje mogu značajno smanjiti rizik od ozbiljnih posljedica", istaknuo je dr. Noubiap. Atrijska fibrilacija prouzročuje nepravilno i ubrzano kucanje srca, a prema podacima NHS-a, broj otkucaja srca u mirovanju trebao bi biti između 60 i 100 otkucaja u minuti, dok kod oboljelih često premašuje tu granicu. Pacijenti s ovim stanjem često osjećaju vrtoglavicu, kratak dah, umor i lupanje srca, no neki nemaju nikakve simptome.

Posljednjih desetljeća broj slučajeva atrijske fibrilacije raste zbog porasta visokog krvnog tlaka, dijabetesa i pretilosti. Milijuni ljudi mogli bi biti pod rizikom, mnogo više nego što se ranije pretpostavljalo.

Istraživači su analizirali medicinske podatke gotovo 30 milijuna odraslih koji su primali zdravstvenu skrb u Kaliforniji od 2005. do 2019. godine. Oko dva milijuna tih pacijenata imalo je dijagnozu atrijske fibrilacije, a prevalencija bolesti porasla je s 4,49% u razdoblju od 2005. do 2009. godine, na 6,82% između 2015. i 2019. godine. Standardizacijom podataka, istraživači su procijenili da je broj oboljelih u SAD-u najmanje 10,55 milijuna.

Istraživanje je također pokazalo da su pacijenti s atrijskom fibrilacijom postajali sve mlađi, a kod njih su sve češće bile prisutne hipertenzija i dijabetes. Također je manje vjerojatno da će oboljeti žene.

Atrijska fibrilacija povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, moždanih udara, srčanih udara i zatajenja srca. Prethodne studije pokazuju da osobe s ovim stanjem imaju pet puta veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar nego osobe koje nemaju atrijsku fibrilaciju.

Dr. Gregory Marcus, kardiolog i elektrofiziolog te suautor studije, naglasio je da je atrijska fibrilacija prisutna u gotovo svakom području medicine. ''Ovi podaci pružaju jasne dokaze da su prethodne procjene značajno podcijenile učestalost ovog stanja'', rekao je.

Dr. Marcus dodao je da bi digitalna tehnologija, poput pametnih satova i prstenova, mogla otkriti još veći broj slučajeva nego što trenutačno pokazuje analiza. ''S porastom uporabe nosivih uređaja za praćenje fibrilacije atrija i napretkom u liječenju, trenutačna prevalencija u zdravstvenim ustanovama mogla bi u budućnosti biti niža'', zaključio je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije